Noel Baba niye hep kırmızı giyer? Hiç düşündünüz mü

Noel Baba niye hep kırmızı giyer? Hiç düşündünüz mü

Bazıları için dini bir bayram, bazıları içinse sadece bir gelenektir. Ancak kesin olan bir şey varsa o da Noel'in dünyada en çok kutlanan etkinliklerden biri olduğudur; Peki Noel Baba niye hep kırmızı giyer?

Bazıları için dini bir bayram, bazıları içinse sadece bir gelenektir. Ancak kesin olan bir şey varsa o da Noel'in dünyada en çok kutlanan etkinliklerden biri olduğudur; hediyelerin ve tebrik kartlarının değiş tokuşu, aile toplantıları ve yemekler, Noel ağacı ve renkli süslemeler ya da ilahiler... Genç ya da yaşlı, herkes bu bayramı dört gözle bekler. Peki bu gelenek hakkında gerçekten ne biliyoruz?

Uzun beyaz sakalı ve geleneksel kostümüyle Noel Baba, Noel'in evrensel olarak tanınan sembolüdür. Ama neden sadece kırmızı giydiğini hiç merak ettiniz mi? Neden mavi ya da beyaz değil?

Yeni yıl sembolü olarak Noel Baba

Ren geyiğinden kardan adama ve her yıl süslediğimiz ağaca kadar Noel'i sembolize eden pek çok şey vardır. Ancak çocukların aklından hiç çıkmayan bir kişi var: Noel Baba. Çıkıntılı göbeği ve beyaz sakalıyla bu ilginç karakter çocuklar tarafından çok sevilir ve takdir edilir ve nedeni oldukça basittir: onlara peri kızağıyla bacadan aşağı hediyeler getiren kişidir. Bir elbise, uzun bir palto, bir pelerin ve bir bone giymiş... neredeyse hepsi kırmızı. Bu noktada insan merak etmeye başlıyor: neden bu renk?

pere-noel-portant-des-cadeaux.jpg

Noel Baba'nın kökeni Türkiye

Birçok kişinin sorduğu bu soruyu yanıtlamadan önce, zamanda geriye gidelim! Noel Baba'nın tarihi 4. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. O dönemde, Küçük Asya'daki (günümüzde Türkiye olarak bilinen) küçük Myra kasabasında Aziz Nikolaos adında bir piskopos yaşıyordu. Ailesi zengindi ve birçok mal varlığına sahipti. Ancak anne ve babası o henüz küçükken ölmüş ve bu nedenle tek çocuk olduğu için tüm bu servet ona miras kalmıştır. Aziz Nikolaos, ihtiyacı olan insanlara yardım etmekle ün yapmış ve kasaba halkına gizli hediyeler vermeyi seven iyi bir adamdı. Ölümünden sonra da efsane bozulmadan kaldı ve bugün hala bazı ülkelerde 6 Aralık'ta anılıyor.

Aziz Nicholas'ın Noel Baba'ya Dönüşümü

Kuzey Avrupa'nın 16. yüzyıldaki reformundan sonra Aziz Nikolaos'un hikayeleri daha az popüler hale geldi. Bununla birlikte, özellikle Noel tatili sırasında çocuklara hediye vermek hala gerekliydi. Bu nedenle, karakteri aynı kalmasına rağmen Aziz Nikolaos'un adı birçok Avrupa ülkesinde değiştirildi. Gerçekten de, BBC haberlerinde belirtildiği üzere, ünlü "Noel Baba" ismi 19. yüzyıla kadar icat edilmemiştir. Çocuklara Noel hediyeleri dağıtan yaşlı bir adam olarak tanıtıldı.

le-costume-du-pere-noel-etait-vert.jpg

Noel Baba neden kırmızı giyer?

Noel Baba'nın cübbesinin her zaman kırmızı olmadığını biliyor muydunuz? Geçmişte, bugün bildiğimiz beyaz sakallı büyük adam oldukça farklı görünüyordu. Gerçekten de yıllar içinde imajı, bugünkü görünümüne yol açan dönüşümler geçirmiştir. europe1 gazetesinin aktardığına göre, Aziz Nikola yeşiller giyer ve bir eşeğin üzerinde seyahat ederdi (Belçika efsanesine göre) ya da İspanya'dan beyaz atıyla tekneyle gelirdi (Flaman Belçika ve Hollanda efsanesine göre).

Kırmızı takım elbisesine gelince, birçok kişi bunu 1930'larda oldukça başarılı bir Coca-Cola reklam kampanyasına bağlıyor. Ancak Noel Baba'nın yeni görünümünü Amerikan soda devi yaratmadı. Aslında tüm övgüler, 1863 ve 1886 yılları arasında Thomas Nast'ın bir dizi çizimini yayınlayan Harper's Weekly dergisine gidiyor. New York gazetesinin illüstratörü ve karikatüristi, çizimleriyle Noel Baba'nın mevcut efsaneye çok yakın görsel özelliklerini geliştirdi. Ancak 1930 yılına kadar İsveçli sanatçı Haddon Sundblom'un (Thomas Nast'ın illüstrasyonlarından esinlenmişti) çizimleri sayesinde Coca-Cola, Noel Baba'nın yeni imajını bayram reklam kampanyaları aracılığıyla yaymaya başladı. Şirketin reklamlarında ana karakter haline gelen kırmızı giyen yeni Noel Baba o zamandan beri dünya çapında popülerleşti ve standartlaştı.

Artık Noel Baba'nın kırmızı kıyafetini merak etmek zorunda kalmayacaksınız. Ve çocuğunuz sorarsa ne söyleyeceğinizi tam olarak bileceksiniz.