Özgür Özel'den Malatya Mitinginde Sert Mesajlar
CHP lideri Özgür Özel, Malatya mitinginde hükümeti sert eleştirdi. Seçilmiş belediye başkanlarının tutukluluğu, İmamoğlu'na yönelik "darbe" iddiaları, deprem ve çiftçi mağduriyetleri gibi kilit konuları gündeme taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" başlıklı mitinglerine Malatya'da devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya Büyükşehir Belediyesi Binası Arkası Miting Alanı'nda onbinlerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu.
Özel, konuşmasında özellikle iktidarın "terör örgütünün başı ile oturdukları anlaştıkları" halde, CHP'yi DEM Parti ile görüşmekle "terörist" ilan etmesini ve seçilmiş belediye başkanlarını hapse atmalarını sert bir dille eleştirdi. Özel, "Dün DEM Parti ile görüştük diye bize terörist diyenler, belediye meclislerinde eski DEM'den bir meclis üyesi var Kent İttifakı var diye başkanlarımızı hapse atanlar şimdi terör örgütünün başı ile oturdular anlaştılar ama halen daha belediye başkanlarımızı içeride tutuyorlar" ifadelerini kullandı.
CHP lideri, 19 Mart'ı bir "darbe" olarak nitelendirerek, bu darbenin 31 Mart seçimlerinin birinci partisine ve milletin takdiriyle bir sonraki Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'na yapıldığını belirtti. Özel, darbelerin doğası gereği iktidara yapıldığını ve muhalefetin tepkisinin önemli olduğunu vurguladı. 15 Temmuz'daki darbe girişiminde AK Parti ile birlikte Meclis'te direndiklerini hatırlatan Özel, Malatya'nın 75 yıl önce (1950'de) benzer bir durumu yaşadığını, seçilmiş belediye başkanının görevden alınması ve kayyım atanmasıyla başlayan mücadelenin sonunda CHP'nin seçimi tekrar kazanmasıyla sonuçlandığını anlattı. Özel, "Malatya 75 yıl önceden, seçtiğine sahip çıkmanın, seçilmişlerin arkasında durmanın, darbecilerle mücadele etmenin en iyi örneğini Türkiye’ye göstermiştir" dedi.
Özel, 6 Şubat depremlerinin üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen, hükümetin depremzedelere yönelik konut sözlerini tutamadığını ifade etti. Özel'in aktardığına göre, ülke genelinde vaat edilen 650 bin konuttan sadece 250 bini teslim edildi (yüzde 38'i). Malatya için söz verilen 101 bin konutun ise sadece 35 bini verilebildi (yüzde 35'i). AFAD verilerine göre Malatya'da 75 bin kişinin hala konteynerlerde yaşadığını belirten Özel, konteynerlerin perişan durumda olduğunu ve sağlık tehdidi oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca, yerinde dönüşüm desteklerinin yetersiz olduğunu (750 bin hibe, 750 bin kredi) ve kiraların fahiş seviyelere çıktığını (deprem öncesi 7.500 TL'den 25.800 TL'ye) dile getirdi.
Tarım sektöründeki sorunlara da değinen Özel, 12 Nisan'da yaşanan don felaketinin Malatya kayısısına ve diğer ürünlere büyük zarar verdiğini aktararak, Malatya'da toplam 40 milyar liralık bir zarar oluştuğunu ifade etti. Don felaketinden etkilenen meyve bahçeleri için dönüm başına 10 bin lira ödeme yapılmasını talep etti. Tarım Sigortası (TARSİM) kapsamının yetersizliğine dikkat çekerek, beş ağaçtan sadece birinde TARSİM olduğunu belirtti. Özel, çiftçilerin banka borçlarının faizlerinin silinmesi ve ana paranın ertelenmesi, elektrik ücretlerinde indirim ve kesim işlemlerinin durdurulması, mazottan ÖTV ve KDV alınmaması gibi talepleri sıraladı. Ayrıca, Türkiye'nin sığır ithalatında dünya birincisi olmasının Malatyalı besicileri perişan ettiğini ve şap hastalığının et-süt üretiminde ciddi sıkıntı yarattığını ekledi.
Ekonominin yıllardır bitmek bilmeyen bir kriz içinde olduğunu ve 19 Mart darbesiyle birlikte daha da dibe vurduğunu savunan Özel. Türkiye'de 4,7 milyon gencin ne eğitimde ne de işte olduğunu (yüzde 35), bunun Avrupa'daki yüzde 6'lık orana kıyasla tarihin en yüksek rakamı olduğunu belirtti. Türkiye'nin yoksullukta Avrupa birincisi, gıda enflasyonunda ise dünya birincisi olduğunu vurguladı. 19 Mart darbesinin ekonomiye 150 milyar dolar (6 trilyon TL) hasar verdiğini, bu miktarın 6 Şubat depremi hasarının 1,5 katı olduğunu öne sürdü. Özel, "Hükümet istifa, Erdoğan istifa" sloganlarının yükseldiğini ve artık bıçağın kemiğe dayandığını ifade ederek, erken seçim çağrısında bulundu.
Erdoğan'ın son "tarihi açıklamasının" emeklilere, öğretmenlere veya çiftçilere müjde içermediğini, sadece kendi partisinin propagandasını yaptığını söyledi. Özel, iktidarın 2002'de 7 şehit varken, 2015-2016'da 530 şehit verildiğini hatırlatarak, "Bugün çıkmış biz anlaştık yapacağız fayda göreceğiz diyor" sözleriyle PKK ile mücadeledeki geçmiş tutarsızlıkları eleştirdi. Özel, Erdoğan'ı "korku siyaseti" yapmakla ve CHP'yi "yeni düşman" ilan etmekle suçladı.
Özgür Özel, CHP'nin yıllardır teröre karşı olduğunu ve hem terörsüz hem de demokratik bir Türkiye'nin arkasında durduğunu belirtti. "Biz barışın da demokrasinin de teminatıyız" diyen Özel, siyasi tutukluların iç cepheyi zayıflattığını vurgulayarak, "Zindanları siyasi tutsaklarla doldurarak yapamazsınız" dedi. Saraçhane'de Ekrem İmamoğlu ve Selahattin Demirtaş için "özgürlük" istediklerini hatırlattı. "Vatandaşlık bilinci yerine ümmet bilinci" üzerinden ittifak kurma çabalarını eleştiren Özel, "Türkiye'ye ümmetçilik mezhepçilik üzerinden bu coğrafyada sana hesap yaptırmayız" diyerek, 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi "Türkiye İttifakı" ile iktidarı yeniden yeneceklerini dile getirdi. Tüm CHP'lilere "asla ve asla korkmayın" çağrısı yapan Özel, tüm etnik gruplara saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, Erdoğan'a TRT'de canlı yayın tartışma teklifi sundu.