Pazartesi günü okullara geri dönüş başlıyor! Uzmanlardan öğrenci ve velilere öneriler geldi!
Yarı yıl tatilinin arından öğrenciler okullara dönmeye başladı. Öğrencilerin okullara geri dönüşlerinin ardından herhangi bir şekilde geri dönüş sendromunun yaşanmaması için uzmanlardan öneri geldi.
2022-2023 eğitim ve öğretimin birinci döneminin tamamlanmasının ardından okullar yarı yıl tatiline girdi. Bu tatilin bu Pazar günü sona ererek Pazartesi gününde ikinci döneminin başlayacağının öğrenilmesi ile birlikte çocukların uzun bir tatilin ardından yeniden okula dönüş konusunda zorlanabileceği ifade edildi. Hem okula daha kolay adapte olabilmesi için hem de geri dönüş sendromunun bulunmaması açısından uzmanlardan çocuklara ve ailelere uyarılar yapılmaya başladı.
Cumhuriyet'in haberine göre, Psikolog Tuğba Gökkaya tarafından yapılan açıklama ile birlikte çocukların bu dönemde okula uyum sağlamada sorunlar yaşayabileceği ve içe kapanık, sosyalleşmekte zorlanan bir yapıya sahip olabileceğini ifade etti. Bu nedenle de velilere uyarılarda bulundu.
PLANLAMALARIN YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ
Çocukların bu süreç içerisinde zorluk çekmemesi için bazı planlamaların yapılabileceğinden bahsederek, "İlk olarak ebeveynlerin okula hazırlığı çocuklarıyla birlikte yapmaları, çocukların sürece daha rahat adapte olabilmeleri için büyük önem taşıyor. Tatilden okul dönemine geçişte süreç planlamasının çocukla birlikte yapılması, çocuğun akşam yatış sabah kalkış saatleri üzerinde kendisinin de fikrinin soruluyor olması hem belli sınırlar olduğunu bilmesi hem de aidiyet hissederek uyum sağlaması açısından değer taşıyor." ifadelerine yer verdi.
TÜM SORUMLULUKLAR BİR ANDA YÜKLENMEMELİ
Tatil sürecinin sona ermesinin ardından okullarda bir anda sorumlulukların oldukça zararlı olabileceğinden bahsederek, "Tatilden sonra çocuğa tüm sorumlulukları bir anda yüklememek, gerekli sorumlulukları sistematik ve düzenli olarak işlevselleştirmek çocuğun sürece daha kolay uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Adaptasyon sürecinde öğrenciye sürekli olarak 'ders çalış' hatırlatmasını yapmak yerine 'Bugün okulda neler öğrendiğini merak ettim ve ben de öğrenmek isterim' gibi ifadeler ile çocuğun oyun ve eğlence etrafında ilerleyen bir günlük tekrar yapması, süreci sorumluluk olmaktan çıkararak bir keyif aracı haline getirmeyi sağlıyor. Böylece sağlıklı bir okula dönüş sürecinin de yapı taşları sağlam atılmış oluyor" şeklinde konuştu. Bu nedenle de kişilerin dikkat etmesi gereken noktalara değinmiş oldu.