Prof. Dr. Hurşit Güneş: çok büyük bir döviz ve enflasyon krizine hazır olun!
Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş, Türkiye’yi çok büyük bir döviz krizi ve enflasyon krizinin beklediğini duyurdu. Dolar kurunun çok yukarılara çıkabileceğine vurgu yapan Güneş, ekonomiye dair çok korkunç veriler açıkladı.
Prof. Dr. Hurşit Güneş bizi bekleyen devasa bir enflasyonun olduğunu söyledi. Ulaşımdan gıdaya, akaryakıttan market ürünlerine, A’dan Z’ye herşeye çok büyük zamların geleceğini haber verdi. Mevcut rakamlarla Türkiye ekonomisinin gidişatını özetleyen Ekonomist Hurşit Güneş, zam yağmurunun ne zaman başlayacağını ve hangi tarihten sonra şiddetleneceğini bildirdi.
Gelecek olan zamlarla birlikte Kur Korumalı TL mevduat hesaplarının da iptal edilebileceğini söyleyen Güneş, ‘’ciddi bir döviz krizi ve bunu takip edecek yüksek dozlu bir enflasyon bizi bekliyor’’ dedi. Dolar kurunun 20 liralarda kalmayacağını da belirten Güneş, şu çok önemli açıklamalarda bulundu;
İthalatı Patlattılar
‘’Bu iktidar aynı ekonomi politikalarına devam edecek. Şimdi Türkiye'nin öteden beri olan bir sorunu vardır. O da cari işlemler açığı. Daha doğrusu Türkiye, ürettiğinden daha fazla tüketen bir topluma dönüştürüldü. Bu önemli bir dış açık yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Öteden beri tüm bu ülkeyi 20 yıldan fazla yöneten iktidar, büyük dış açık, dış borç yaratırlar ve bunlar zaman zaman krizlere neden olur. Ne yazıktır ki geçtiğimiz yıllarda mevcut iktidar faizleri indirerek ve tüketimi daha da canlandırarak daha büyük bir tüketimle ithalatı patlattılar. Kuru da çok yükselttiler. Yüksek kurun enflasyona neden olduğunu daha sonra farkına vardılar. Kuru kontrol etmek içinde olmayacak şeyleri yaptılar.
Merkez Bankası Rezervleri
Merkez Bankası’nın rezervlerini kuru baskılamak için sattılar. Kaldı ki artık merkez bankası rezervi kalmadı. Şu anda EKSİ 76 milyar dolarlık bir rezerv söz konusu. Yani dolayısıyla merkez bankası kasayı sıfırlamak isterse 76 milyar dolara ihtiyacı var.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı İptal mı Edilecek?
İkinci konu yine bu döviz kurunu tutabilmek için bu iktidar, kur korumalı mevduat diye bir ucube yarattı. 121 milyar dolara eşit bir kurt korumalı mevduat oluştu. Bundan bir süre sonra ondan vazgeçmek zorunda. Çünkü bu hazineye olağanüstü yük getiriyor. Çünkü aradaki farkı hazine ödüyor ve bu tabii kur yukarı doğru gittikçe hazineyi boşaltacak. Dolayısıyla üst gelir gruplarına, dar gelirlerden vergi toplayarak onlara paralar ödüyorsunuz. Bu bir devasa sorun olarak bir kenarda bekliyor.
Yıl Sonuna Kadar Dış Borç Açığı 160 Milyarı Bulur
Yine Türkiye'nin 450-460 milyar dolar civarında dış borç açığı var. Bunun önemli bir kısmı da kısa vadeli. Bunu ödemek zorundayız. Yine bu hafta açıklandığı gibi Türkiye'nin dış açığı tüm hızıyla devam ediyor. İlk 4 ayda yani Ocak-Nisan ayında, geçen yılın aynı aylarına göre dış ticaret açığımız %42 büyüdü ve 43 milyar doları aşan bir açık oluştu. Yani 2023 yılında her şey böyle giderse dış ticaret açığı 160 milyar dolara varabilecek. Bu olağanüstü rekor bir açık. Türkiye böylesi bir durumda tabii kur bu 20 liralar da duramaz. Zaten son seçim döneminde saraydan alınan bir talimatla merkez bankası döviz kurunu kontrol etmek için her şeyi yaptı. Altınları sattı ve döviz yükümlülüklerinde bazılarını yerine getirmedi. Piyasaya döviz vermedi vesaire vesaire… Bir sürü olumsuz şeyler oldu.
Herşeye Zam Gelecek
Şimdi beklentimiz; döviz kuru haliyle yukarı doğru hareket edecek. Bu da doğal olarak enflasyonu yukarı doğru götürecek ve yine aynı döviz kuru enflasyon sarmalına girilecek. Yine dar gelirliler çok büyük sıkıntı çekecekler. Ulaşım maliyetleri katlanacak. Gıda fiyatlarına da benzer biçimde zamlar gelecek. Çünkü biz petrolü ithal ediyoruz ve orada daha fazla TL ödediğimiz zaman, ulaşıma-nakliye maliyetleri artacak. Gübre fiyatları artacak. Mazot fiyatı arttığı için çiftçi büyük sıkıntı çekecek. Dolayısıyla gıda fiyatlarında büyük artışlar beklemeliyiz.
Enflasyonu belki bu yaz çok fazla hissetmeyeceğiz ama işler kışa doğru değişecek. Dolayısıyla bizi bekleyen büyük bir enflasyon var. Döviz kurunu yukarı doğru hareketi var. Bu sefer farklı olarak bir de durgunluk var. Çünkü şimdiye kadar faizleri indirmek yoluyla ekonomiyi bir parça canlandırmıştı ama bundan sonra ekonomik canlılığın sürdürülmesi artık tek olarak olanaklı ve olası gözükmüyor. Yani böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Ciddi bir döviz krizi ve bunu takip edecek yüksek dozlu bir enflasyon bizi bekliyor.’’ Dedi.