SGK Başkanı: Emeklilerimizin 83'ü promosyonunu aldı
SGK Başkanı: Şu ana kadar 3.5 milyar lira ödeme yapıldı. Emeklilerimizin 83'ü promosyonunu aldı. Mayıs ayı sonuna kadar ödemeler tamamlanacak.
Bağlı, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla SGK'nın Kavaklıdere Eğitim Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi. Sigortalıların ihtiyaçlarına yerinde hizmet veren ve kolay erişilebilir bir sosyal güvenlik alt yapısı amacıyla yurdun dört bir yanında sosyal güvenlik merkezleri açtıklarını belirten Bağlı, ülke genelinde 538 sosyal güvenlik merkezinin faaliyet gösterdiğini vurguladı.
Sosyal güvenlikte sunulan hizmetleri teknolojiye taşıyıp e-Devlet portalında en fazla hizmet sunan kurum olmayı başardıklarını dile getiren Bağlı, SGK'nın e-Devlet kapısı üzerindeki 59 uygulamasının geçen yıl 351 milyon 545 bin 858 kez tıklandığını aktardı.
Bağlı, TÜİK'in geçen yıl yaptığı kamu hizmetlerinde memnuniyet anketinde 9,2 puan ile en fazla memnuniyet artışının SGK hizmetlerinde gerçekleştiğini, SGK hizmetlerine yönelik toplam memnuniyet oranın yüzde 67,9 seviyesinde olduğunu söyledi.
"Bu kadar bonkör dünyada hiçbir ülke yok"
Bağlı, bir basın mensubunun "2000 yılı sonrası emekli olanlara yönelik bir intibak çalışması var mı?" sorusuna, "Böyle bir çalışmamız yok. Çünkü ülkemizde yetişkin ömrünün yaklaşık üçte biri emeklilikte geçiyor. Türkiye'de ortalama emeklilik yaşı 52. Böyle bir durumda bizim bütçe dengelerimizi dikkate almamız lazım. SGK olarak her ay ortalama 18 milyar lira emekli maaşı ödüyoruz." yanıtını verdi.
Dünyanın hiçbir ülkesinde 36-37 yaşında emekliliğin olmadığına dikkati çeken Bağlı, "Bu kadar bonkör, dünyada hiçbir ülke yok. Yunanistan'da vardı, onun halini de gördük. Bugün Fransa, emeklilik için 63-65 yaşlarını tartışıyor." dedi.
"Kayıt dışını yüzde 32'lere kadar düşürmeyi başardık"
Bağlı, kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarının beş temel strateji altında yürütüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:
"Bunlar, hizmet kalitesinin artırılması, veri/bilgi paylaşımına dayalı çapraz denetimler, denetim sisteminin etkinliğinin artırılması, teşvik uygulamalarıyla istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılması ile bilgilendirme ve bilinçlendirme şeklindedir. Bu beş temel strateji çerçevesinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan iş birliği ile kayıt dışı istihdam oranını yüzde 32,48'lere kadar düşürmeyi başardık. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık gerileme, bize 2 milyar liralık gelir olarak dönüyor. Kayıt dışı istihdamı ne kadar çok düşürürsek emekli maaşını o kadar artırırız ve daha da kaliteli bir sağlık hizmeti sunabiliriz."
SGK'nın gelecek dönemde en çok önem vereceği konunun kayıt dışı istihdam olacağını vurgulayan Bağlı, "Kayıt dışı istihdamla mücadeleyi yasa veya düzenlemeyle değil bilinç, farkındalık ve bu konudaki kültürü oluşturarak başarabiliriz. Burada da toplumun tüm kesimlerine sorumluluk düşüyor." dedi.
"Emeklilerin yüzde 83'üne promosyon ödendi"
Emeklilere promosyon ödemesinin bu ayın sona kadar tamamlanmasının planlandığını ifade eden Bağlı, "Anlaşmalı bankalar ile PTT tarafından 9 milyon 620 bin 928 kişiden taahhüt alındı. 9 milyon 296 bin 886 kişiye yaklaşık 3,5 milyar lira promosyon ödemesi yapıldı. Böylelikle 11 milyonu aşkın emekli ve hak sahibimizin yaklaşık yüzde 83'üne promosyon ödemesi yapıldı." bilgisini verdi.
Kamu emeklilerinin 30 yılı aşan sürelerine emekli ikramiyesi verilmesine devam edildiğini de belirten Bağlı, bu kapsamda 198 bin 813 kişiye toplam 1 milyar 22 milyon liranın ödediğini kaydetti.
Ayrıca SGK prim borcu olanlara yapılandırma imkanı tanındığını anımsatan Bağlı, bu imkandan yararlananların yapılandırmalarının bozulmaması için bu ay sonuna kadar taksitlerini ödemesi gerektiği uyarısında bulundu.