Sinem Özkan'dan dikkat çeken kitap değerlendirmesi: Belki de bu sitenin psikopatı da benimdir

Sinem Özkan'dan dikkat çeken kitap değerlendirmesi: Belki de bu sitenin psikopatı da benimdir

Sinem Özkan AVAZTÜRK için Prof. Kevin Dutton'un kaleme aldığı "Olağan Psikopatlar, Ermişler, Casuslar ve Seri Katillerden Hayat Dersleri" adlı kitabı değerlendirdi.

İşte Özkan'ın dikkat çeken kitap değerlendirmesi:

Deliliğin matematiği var mı ?

Evet var… İki deli 200 km de giden arabalarını birbirinin üzerine sürerse yalnızca iki ihtimal vardır. Ya her ikisi de ölür ya da ciddi bir biçimde yaralanır. Alın size olasılık. Ya biri son an da arabayı başka bir delinin üzerine sürerse? Bu da matematiğin içine giriyor mu? Psikopatça yarışa girmiş bu iki kişi, bu seçeneklerin artı ve eksilerini hesaplayabiliyorsa deliliğin matematiğinden söz etmek olasıdır. Ancak direksiyonu son anda kırıp başka bir yöne çeviriyorsa burada başka bir olasılık devreye girer ki bu da psikopatlık.

Psikopatlığın dünyasında afallamayacağınız bir yolculuk yoktur. Bu eğilimler güven, cazibe, hırs, asalet, cesaret, tutku, zeka gibi üst sınırda özellikler ile beslenirler. Ve sırf bu özelliklerinden dolayı mesleklerinde hit olmuş isimler hayli olağan karşılanmaya başlamıştır ve kısacası psikopatlık olağan kabul edilir hale dönüşmüştür. Asıl ironik olan da herkesin sahip olmayı istediği özelliklerin olmasıdır.

Bunları size neden mi yazdım? Belki de bu sitenin psikopatı da benimdir. Oxford Üniversitesin’den   Prof. Kevin Dutton’nun  Olağan Psikopatlar kitabını okuduktan sonra içimdeki psikopatı aramadım desem yalan olur.  Yazımın sonunda  kitabın yazarı Prof. Kevin Dutton’un  hazırladığı tabloda sizlerde içinizdeki psikopatı aramaya başlarsınız diye düşünüyorum.

Bilimsel kitapların çok da ilgimi çekmediğini itiraf edebilirim; ta ki kardeşimin bir gün ailede ki psikopatımız sen olabilir misin? sorusuna çok sinirlendiğim bir an da önüme bu kitabı atması ile değişene kadar. Kitabın kapağı en az içeriği kadar enteresan. ERMİŞLER, CASUSLAR VE SERİ KATİLLERDEN HAYAT DERSLERİ. Derhal arka kapağı göz atıyorum: ‘’Gerçek hayatta her psikopat şiddet yanlısı veya suç meyilli değil. Yeni araştırmalar her on CEO dan birinin psikopat olduğunu söylüyor. Gülerek bilmem mi! Diyorsanız ekleyelim; cerrahlar, avukatlar, gazeteciler ve politikacılar arasında psikopatlık hayli olağan.’’ Hepinizin gülümseyeceğinizi şimdiden biliyorum. Bu mesleklerde yukarıda yazan özelliklere sahip yüzlerce örnek verebilirsiniz. Hele konu siyasetten örneklemeye gelirse kim daha üst yarışına kadar sürdürebiliriz tahminlerimizi. Hatta  Oxford Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre Trump, Hitler’den daha psikopat çıkmış. Biz de de ne psikopatlar var dediğinizi duyar gibiyim. Neyse konumuz bu değil diyeceğim ama tam da bu. Liderlik özellikleri ile psikopatik özellikler arasında bir karşılaştırılma yapılmış sonucu siz değerlendirin. Psikopat çıksanız da derin bir nefes alın sakın ha telaş etmeyin.   Korkmayın ortada Karındeşen Jack hali yok. Bence karşı karşıya olan durum o kadar da kötü değil. Psikopatlık 21 yy. da başarı- güç ve para kelimeleri ile eşdeğer.

LİDERLİK ÖZELLİĞİ

PSİKOPATİK ÖZELLİK

Karizmatik

Yüzeysel cazibe

Öz güven

Kendine aşırı değer biçme

Etkileme becerisi

Manipülasyon

İkna edicilik

Dolandırıcılık

Vizyon sahipliği

Ayrıntılı hikaye uydurma

Risk alma becerisi

Dürtüsellik

İcraat odaklı

Heyecan peşindelik

Zor kararlar verebilme becerisi

Duygusal yoksunluk

Bu dünya psikopatlara mı kaldı?