Soğuk ısırmasının belirtileri nelerdir? İşte soğuk ısırmasına dair tüm merak edilenler!

Soğuk ısırmasının belirtileri nelerdir? İşte soğuk ısırmasına dair tüm merak edilenler!

Soğuk havaların etkisini göstermesi ile soğuk ısırmasına dair araştırmalarda artış meydana geldi. Soğuk ısırması, derinin ve deri altındaki dokuların donması olayı olarak tanımlanabilir.

Havaların soğuğu dönemlerde meydana gelen soğuk ısırması, herkeste meydana gelebilmektedir. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda maruz kalan cilt yapılarında meydana gelen soğuk ısırması, derinin ve deri altındaki dokuların donması olayıdır.

Bazı durumlarda, soğuğa ve aşırı rüzgara maruz kalan cilt yüzeyi, tekrar ısıtılarak tedavi edilebilmektedir. Ancak diğer donma cilt, kas, kemik ve diğer dokulara hasar verebileceği için tıbbi müdahalelerin gerekliliği ortaya çıkabilmektedir. Soğuk ısırması olayının en erken evresinde ciltte kalıcı bir hasar meydana gelmemektedir. Ancak soğuk ısırmasının farklı semptomları da meydana gelebilmektedir ve bu semptomlar arasında iltihaplı cilt oluşumları da yer almaktadır.

SOĞUK ISIRMASININ EVRELERİ

axdoznaghkutv-q47iq79a.webp

Soğuk ısırması, hafif bir donma şekli olarak tabir edilmektedir. Sürekli olarak soğuğa maruz kalınması nedeni ile bu bölgede uyuşma meydana gelmektedir. Bu olayın ardından cilt ısındıkça ağrı ve karıncalanma hissi meydana gelebilmektedir. Yüzeysel donma olarak bilinen olayda ise, cilt renginde değişiklikler meydana gelmektedir. Cilt ısınmaya başlayabilir ve bu aşamada donma olayı ısıtma yöntemi ile tedavi edilirse, cilt yüzeyinde beneklenmeler meydana gelebilir. Ciltte batma, yanma ve şişme oluşabilir. Cildin yeniden ısıtılmasının ardından on iki ile otuz altı saat geçtikten sonra ise, cilt yüzeyinde su dolu kabarcıklar oluşabilir. Şiddetli donma olayında, donma ilerledikçe derinin tüm katmanlarını ve altındaki dokuları etkilemektedir. Cilt beyaz ya da mavi ile gri arasında bir renge sahip olur. Etkili olan soğuk, ağrı ve rahatsızlık hissinin kaybolmasına neden olur. Eklemlerde ya da kaslarda çalışma sona erebilir. Yeniden ısıtılma tekniği neticesinde, yirmi dört saat ile kırk sekiz saat sonra su dolu kabarcıkların oluşumu meydana gelir ve doku ölümleri meydana geldikçe cilt yüzeyinin rengi siyahlaşır ve serleşir.

SOĞUK ISIRMASI NASIL ANLAŞILIR?

Soğuk ısırması en çok en çok el parmakları, ayak parmakları, burun, kulaklar, yanaklar ve çenede görülür. Soğuk ısırmasının en temel semptomları arasında şunlar yer almaktadır;

  • Soğuk cilt ve karıncalanma hissi
  • Uyuşma
  • Durumun ciddiyetine ve normal cilt rengine bağlı olarak kırmızı, beyaz, mavimsi beyaz, grimsi sarı, morumsu, kahverengi veya kül rengi görünen cilt
  • Sert ya da mumsu görünümlü cilt
  • Eklem ve kas sertliğine bağlı sakarlık
  • Şiddetli vakalarda yeniden ısıtmadan sonra kabarma