Ulusal yas ne demek, ilan edilince ne olur, milli yas kaç gün sürer?

Ulusal yas ne demek, ilan edilince ne olur, milli yas kaç gün sürer?

Türkiye Kahramanmaraş depremi sonrasında 10 ilde büyük yıkım yaşarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile 7 günlük ulusal yas ilan edildi.

Ulusal yas ne demek, ilan edilince ne olur, milli yas kaç gün sürer? Türkiye bugün ilk olarak sabaha karşı 4 sularında meydana gelen 7.7 şiddetindeki Kahramanmaraş merkezli depremler uyanmıştı.

Öğlen saatlerinde 7.6 şiddetinde büyük yıkıma neden olan 2. bir deprem yaşanmış yaşanan depremler 10 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. Ne yazık ki saatler ilerledikçe depremin acı bilançosu artarken hayatını kaybedenlerin sayısı 1500'ü aştı. Beklendiği üzere deprem nedeni ile ülkemizde milli yas ilan edildi.

SON DAKİKA! DEPREM NEDENİ İLE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" denilerek 12 Şubat 2023 tarihine kadar ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

milli-yas.jpg

ULUSAL YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR, MİLLİ YASIN İLAN EDİLMESİ NE DEMEK?

Bir ülkede yaşanan ve o ülkede yaşayan halkın büyük bir çoğunluğunu etkileyen, o ülkede yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, yıl dönümü nedeniyle ilan edilen güne milli ya da ulusal yas denir.

Bir ülkede milli yas ilan edilmesi durumunda o ülkede bayraklar yarıya indirilir. Ancak Türkiye'de alınan karar nedeni ile TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez. Ülkede yaşanan doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de milli yas ilan edilebilmektedir.

Türk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, Polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirlenmiştir. Alınan karar ile ülkemizde 7 günlük milli yas ilan edilmiş oldu.