Uzmanlar uyarıyor! Bu hata beyni iki yıl yaşlandırıyor!

Uzmanlar uyarıyor! Bu hata beyni iki yıl yaşlandırıyor!

Uyku sürecinin kaliteli ve düzenli olması hem vücut hem de beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Uyku sürecinde vücut ve beyin dinlenerek, sağlıklı bir şekilde çalışabilmeye devam etmektedir.

Beynin sağlıklı olması demek, vücudun sağlıklı olması demektir. Beyin sağlığı, vücudu etkisi altına almakta ve bu nedenle de beyin sağlığının korunması her şeyin başında yer almaktadır. Uyku ise, beyin sağlığının korunması için oldukça önemlidir. İnsanların geceleri kaliteli ve ideal bir uyku süreci geçirebilmesi hem beyin sağlığının korunmasını hem de vücut sağlığının korunmasını sağlamaktadır.

Yapılan araştırmalar, uykunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ispatladı. Birçok kişi tarafından yapılan bir hata, beynin bir gece içerisinde iki yıl yaşlanmasına neden olmaktadır. Uykusuz geçirilen gecelerin beyin üzerindeki etkisini araştıran bilim insanları, bu etkinin beyinde iki yıl yaşlanmaya neden olduğunu açıkladı.

ARAŞTIRMALARA 134 KİŞİ KATILDI

640xauto.webp

Journal of Neuroscience'da yayınlanan yeni bir çalışma da uyku eksikliğinin beyni yaşlandırıyormuş gibi görünebileceğinin keşfedildiği açıklandı. Sadece bir gece tam uyku yoksunluğu yaşamanın bazı insanların beyinlerini iki yıla kadar yaşlandırdığı gösterildi. Almanya, İsviçre ve Danimarka'daki çeşitli enstitülerden araştırmacı ekibi, bunun beyin yapısında önemli değişikliklere neden olduğunu keşfetti. Çeşitli uyku koşullarına sahip 19 ile 39 yaşları arasındaki 134 sağlıklı katılımcının MRI verileri analiz edildi ve her gece katılımcıların beyinleri değerlendirildi. Görünen beyin yaşları hesaplandı ve toplam uyku yoksunluğu grubundakiler, beyin yaşının bir ile iki yıl arasında arttığını gösterdi. Elde edilen verilere göre şu açıklamalar yapıldı; ‘’İlginç bir şekilde, bir gecelik dinlenme uykusundan sonra beyin yaşı başlangıçtan farklı değildi.’’

DİNLENME İLE ETKİLER GERİ DÖNDÜRÜLEBİLİYOR

Yapılan araştırmalar neticesinde şu açıklamalar yapıldı; ‘’Yakınsak bulgular, akut toplam uyku kaybının genç katılımcılarda beyin morfolojisini yaşlanmaya benzer bir yönde değiştirdiğini ve bu değişikliklerin dinlenme uykusuyla geri döndürülebileceğini gösteriyor. Uyku, insanların normal fiziksel ve psikolojik işlevlerini sürdürmesi için temeldir. Üç bağımsız veri setinde, uyku değişkenlerindeki değişiklikle ilişkili olan, toplam uyku yoksunluğundan sonra artan beyin yaşı bulduk.’’