Artık o işlem de e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Artık o işlem de e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Noterin yapmış olduğu taşınmaz satış sözleşmelerine ilişkin başvurular da artık e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek.

Artık o işlem de e-Devlet üzerinden yapılabilecek: Noterlerin yapmış olduğu taşınmazın satış sözleşmelerinde uygulanan usul ve esaslar hakkında yönetmelik Resmi Gazete'de az önce yayınlandı. Buna göre artık satış sözleşmesinin düzenlemesi işlemini noter yerine e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Peki bu sistem nasıl işleyecek?

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ NASIL OLACAK?

Satış sözleşmesinin düzenlenmesi ile ilgili tüm başvurular yalnızca Noterler Birliğinin e-randevu veya e-başvuru sistemi üzerinden e-Devlet sistemi üzerinden yapılacaktır. Bu uygulama şöyle gerçekleşecek; İstenilen ve gerekli olan belgeler Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemine yüklenecektir. Böylece asılları da randevu tarihinde noterliğe teslim edilecektir.

Başvuru e-Devlet sistemi üzerinden yapılarak başvuru belgesi bu sistem üzerinden alınabilecek. Hukuki veya fiili engel sebebiyle başvuru belgesinin düzenlenmemesi gibi bir durumda ise başvuru reddedilecek ve bu başvurunun güncellenmesi imkanı sunulacak. Noter tarafından düzenlenen bu başvuru belgesi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne sistem üzerinden gönderilebilecek. Söz konusu satışı yapılan taşınmazın kayıt ve belgelerin tamamlanmasından sonra ise noter hak sahibi olan kişinin taşınmazın satışına engel bir durumunun bulunup bulunmadığını tespit edecek. Daha sonra ise sözleşmeyi hazır edecek.

Hazırlanan sözleşme Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden kaydedilecektir. Tapu müdürlüğüne tapu siciline de tescil işlemleri gerçekleştirilecektir.