Ayak burkulmasına dikkat! Sıcak su uygulaması doğru mu? İşte ayrıntılar…

Ayak burkulmasına dikkat! Sıcak su uygulaması doğru mu? İşte ayrıntılar…

Ayak burkulması her gün herkesin başına gelebilen bir olaydır. Spor aktivitelerinde sıklıkla yaşanabilen bu durum, günlük hayatta da meydana gelebilmektedir. Özellikle çocuklarda sıklıkla yaşanan burkulmalara dair ilk uygulamalar oldukça önemlidir.

Ayak burkulması durumu, yanlış basma, bozuk zemin ya da tamamen dikkatsizlik gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Ayağın alt bacağa birleşmesini sağlayan bilek kısmında yer alan dokuların, bağların ya da liflerin zarar görmesi ile sonuçlanan burkulma, ayaktaki hasar oluşumuna göre farklı seviyelerde ağrılara neden olabilir.

Ayak burkulması ile yumuşak dokularda zedelenme ya da kopma gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların meydana gelmesi, ayaktaki ağrıya şişmenin de eşlik etmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda, ayakta meydana gelen ağrı ve şişkinliğe o bölgedeki ısı artışı ve hareket kısıtlılığı da eklenebilir.

İLK OLARAK SOĞUK UYGULAYIN

ayak-burkulmasina-iyi-gelen-11-bitkisel-tedavi-1.jpg

Farklı birçok nedenden dolayı meydana gelen ayak burkulmasında ilk olarak zedelenen bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır. Sıcak kompres uygulamasının bu durumlara iyi geldiğine dair net bir bilgi olmadığından dolayı, ortopedi uzmanına gidilene kadar bölgeye soğuk uygulanması en doğru tercih olacaktır. Ayak burkulması ile çıkık ya da kırık oluşumları da meydana gelebileceği için acil olarak bir hastaneye başvurulması gerekmektedir.

AYAK BURKULAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

ayak-bilegi-burkulmasi.jpg

Ayak burkulmasının tedavisi, uzman kişilerin ayaktaki durumu ve hasarı net olarak belirlemesinden sonra oluşturulmaktadır. Bilek kısmına dair gerekli görüntüleme yöntemleri ve fiziki muayene sonucunda tedavi belirlenir. Ayak burkulmasına iyi gelen tedavi yöntemleri arasında şunlar yer almaktadır;

  • İstirahat: Ayak burkulmasının ardından ayaktaki hasarın giderilebilmesi adına istirahat oldukça önemlidir.
  • Bandaj uygulaması: Bandaj, doktor tarafından önerildiği taktirde kullanılmaktadır. Bileğin sabit durmasını sağlayan bandaj, iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
  • Ağrı kesicisi kullanımı: Ağrı kesici kullanımları da gerekli muayene ve kontrollerin ardından doktorlar tarafından reçete edilmesi halinde kullanılmaktadır.
  • Alçı: Ayak burkulmasının şiddetine göre, iyileşme sürecinin hızlandırılması adına alçı kullanımı doktorlar tarafında uygun görülebilir.