Canan Karatay bu formülü kıskanır! AK Partili Kalkan’dan ömür uzatan iksir

Canan Karatay bu formülü kıskanır! AK Partili Kalkan’dan ömür uzatan iksir

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan: “AK Parti iktidarının insan ömrünü uzadığını” iddia etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Türkiye’de son 15 yılda insan ömrünün üç buçuk yıl uzadığını söyledi. İnsan ömrünün uzadığı dönemde AK Parti’nin iktidar olduğunu anımsatan Kalkan, “Ömrünüzün artmasını istiyorsanız bir on beş yıl daha bize iktidarı verin, üç buçuk sene daha ömrünüz artsın” dedi.

BİR 15 YIL DAHA

TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Necip Kalkan, Türkiye'de 1950 yılında ortalama yaşam süresi 46 iken, 2000 yılında 66, 2015'te ise 78 yaş ortalamasına yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de kadınların 80,7, erkeklerde 75,3 yaş ortalamasını yakaladığını kaydeden kalkan şunları söyledi:

“Bugünlerde 65 yaşındaki insana "yaşlı, ihtiyar" demek mümkün mü? Ömür uzuyor. Türkiye'de ömrün uzaması… On beş yıldır iktidardayız, on beş yıldır da -kimse alınmasın- Türkiye'de insan ömrü 3,3 yıl artmış. Ben buradan arkadaşlarıma sesleniyorum: Ömrünüzün artmasını istiyorsanız bir on beş yıl daha bize iktidarı verin, üç buçuk sene daha ömrünüz artsın. Bunu açıkça söylüyorum çünkü rakamlar bunu gösteriyor, ben söylemiyorum. Afganistan'da hâlen ortalama yaşam süresi 42, Japonya'da da 81. Ömrümüz uzuyor. Ömrümüzün uzamasının tedbirlerini almamız lazım. Genç nüfus azalacak -yaşlı nüfusumuz- bundan yirmi yedi sonra geriye doğru gelecek. Benim söylemek istediğim: Bizim iktidarımızda insanın ömrü uzuyor.”

EN YAŞLI İLLER

Necip Kalkan, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ancak bunun bölge ve illere göre değişkenlik gösterdiğini anlattı. Türkiye’nin , toplam nüfusuyla dünyada 19'uncu sırada bulunuyor ve bu gençlerin yanında 7 milyona yakın yaşlının bulunduğunu kaydeden Kalkan sözlerini şöyle tamamladı:

“Yaşlı nüfusa baktığımızda, Danimarka, Finlandiya gibi birçok Avrupa ülkesinden fazla yaşlı nüfusa sahibiz. Türkiye'de de yaşlı nüfusun en fazla olduğu iller Sinop, Kastamonu, Artvin, Çankırı; en düşük olduğu iller ise Şırnak, Hakkâri ve Van. İşte, bu tablo bize gösteriyor ki Türkiye genç bir nüfusa sahip ama aynı zamanda, yaşlanma eğilimi gösteren, diğer bir ifadeyle, yaşlı nüfus sayısının ve oranının yükselmekte olduğu bir ülkedir. Bu durum, ülkemizde kalkınmaya dayalı olarak değişen doğurganlık, ölümlülük ve doğumda beklenen yaşam süresindeki iyileşmekten kaynaklanıyor. Bu açıdan, ülkemizde yaşlı nüfusun yaşam standartları, bakımı, refahı konularında sosyal politikaların belirlenmesi zamanı gelmiştir. Türkiye genç nüfusa şimdilik sahip ama yirmi yedi yıl sonra geri saymaya başlayacak bu şekilde gider ise, bunun altını çizmek istiyorum. Günümüzde yaşlı nüfusun refahının artırılmasıyla ilgili ileriye dönük tedbirleri almamız lazım, eğitim politikasını ayarlamamız lazım. Sağlık sistemi üzerinde önemli etkileri olacaktır, yaşlılıkla beraber birçok hastalık da oluşacaktır, bunların planlanması lazım.”

AVAZTURK