Çocuk felci virüsü salgını ilan edildi! Sekiz çocukta virüs tespit edildi!

Çocuk felci virüsü salgını ilan edildi! Sekiz çocukta virüs tespit edildi!

Besin, su ve temas yolu ile bulaşan çocuk felci virüsü 30 yıl sonra tekrar ortaya çıktı. Burundi’de ortaya çıkan virüs nedeni ile tekrar çocuk virüsü salgını ilan edildi.

Besin, su ve temas yolu ile bulaşan çocuk felci virüsü, Doğu Afrika ülkesi olan Burundi’de otuz yıl sonra tekrar ortaya çıktı. Burundi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, ülkenin batısında yer alan Isale bölgesinden sekiz çocukta, polio virüs yani, çocuk felci virüsünün tespit edildiği açıklandı.

Virüs tespit edilen çocukların aşısız olduğu ise, Burundi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda belirtildi. Vakalar ile temaslı kişilerin tespiti için çalışmaların başlatıldığı ve Isale bölgesinde çocuk felci virüsü salgınının ilan edildiği de bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda duyuruldu.

ÖMÜR BOYU FELCE NEDEN OLUYOR

collage-1-750x375.jpg

Çocuk felci virüsü daha önce de Afrika’da Nijerya, Gambiya, Uganda, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Etiyopya, Mali, Nijer, Çad ve Sudan’da da tespit edilmişti. Aşısız çocuklarda tespit edilen çocuk felci virüsü; solunum yolu problemlerine, çocukların ömür boyu felç kalmasına ve maalesef ölümlere kadar ciddi sorunlara yol açıyor. Burundi’de tespit edilen sekiz vaka nedeni ile bölgede çocuk felci virüsü salgınının da ilan edildiği açıklandı.

ÇOCUK FELCİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

cocuk-felci-nedir-belirtileri-nelerdir-poliomyelit-nasil-tedavi-edilir-1643719977-0307.webp

Otuz yıl sonra tekrar görülen çocuk felci virüsü, çocukların ömür boyu felç kalmasına ve maalesef hayatlarını kaybetmesine neden olmaktadır. Bu virüsten korunmanın tek yolu ise, zamanında gerekli aşıların yaptırılmasıdır. Çocuk felci semptomları grip hastalığına benzeyebilmekte ve yaklaşık olarak 1 ile 10 gün arasında sürebilmektedir. Çocuk felci virüsünün belirtileri arasında şu semptomlar yer almaktadır;

  • 40 dereceye kadar yükselen ateş,
  • Şiddetli baş ağrıları,
  • Mide bulantıları,
  • Kusma,
  • Menenjit,
  • Sırt ağrıları