Depremin ardından dikkat çekilen hipotermi nedir, nasıl tedavi edilir?

Depremin ardından dikkat çekilen hipotermi nedir, nasıl tedavi edilir?

6 Şubat tarihinde 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar uyarını bir bir sıraladı. Hipotermi tehlikesine dikkati çeken uzmanların ardından vatandaşlar araştırmalarına başladı.

Depremin ardından dikkat çekilen hipotermi nedir, nasıl tedavi edilir? - 6 Şubat Pazartesi 2023 tarihinde saat 04.17'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem 10 ili birden etkiledi ve can kaybına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın aktardığı son bilgilerde toplam bin 710 binanın yıkıldığı ve 284 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bildirildi. Enkaz altında kalanlara ulaşmak için zamanla yarışılırken Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu uyarıda bulundu.

HİPOTERMİ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Sabah' konuşan Prof. Dr. Kadıoğlu, "Zamana karşı yarış var ve hipotermi problemini unutmamak lazım. Normal şartlarda enkaz altından sağ çıkmak için süre 72 saat yani 3 gün. Şu anda hava şartları sebebiyle hipotermi problemi ortaya çıkmakta. Enkaz altında insanlar korumasız kaldığı için gece özellikle hava sıcaklığı çok düştüğü zaman hipotermi olayı söz konusu. Zamana karşı yarış var hava şartları ve don tehlikesi problemi daha da sıkıntılı hale getiriyor. 10 ve 5 derece altında üşümeye başlarız ancak gece özellikle sıfır ve altı yani eksi olduğu zaman çok daha büyük sıkıntı olur" ifadelerine yer verdi. Bu açıklamanın ardından vatandaşlar hipotermi ile ilgili araştırmalara başladı.

HİPOTERMİ NEDİR?
Hipotermi, vücudun ısıyı üretebildiğinden daha hızlı kaybettiği durumlarda ortaya çıkar. Hipoterminin en yaygın nedeni soğuk hava koşullarına veya soğuk suya maruz kalır ve bireyler normal vücut ısısından daha soğuk herhangi bir ortama uygun şekilde giyinmeden uzun süre maruz kalırsa veya koşulların etkisini kontrol edemezse hipotermi görülebilir.