Faydaları ile bilinen o içecek için uyarı geldi! Tüketmeden önce zararlarına dikkat edin!

Faydaları ile bilinen o içecek için uyarı geldi! Tüketmeden önce zararlarına dikkat edin!

Bazı gıdaların ve içeceklerin tüketilmesinin oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Yıllardan beri bilinen bu bilgiler, yapılan yeni araştırmalar ile tarih oluyor. Sağlıklı olarak bilinen bu içecek ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Günlük olarak hemen hemen herkes tarafından tüketilen birçok gıdanın sağlık için oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve ihtiyaç duyduğu vitamin ile mineralleri temin edebilmesi için kişilerin, günlük olarak bazı gıda ve içecekleri düzenli olarak tüketmesi gerekmektedir.

Özellikle kemik sağlığı açısından oldukça faydalı olarak bilinen sütün, aslında o kadarda faydalı olmadığı ortaya çıktı. Çok sık olarak tüketilen sütün, kanser riskini arttırdığı açıklandı. Özellikle çocukluk döneminden itibaren tüketilmesi istenilen süt için bilim insanları uyardı. Bazı kişiler tarafından sıklıkla tüketilen sütün meme kanserini ve prostat kanseri riskini arttırdığı açıklandı.

UZMAN İSİMLER UYARDI

dr-shireen-kassam.png

Süt tüketimi için uyarılarda bulunan isimlerden biri Doktor Shireen Kassam şu açıklamaları yaptı; ‘’Süt ürünleri gibi bazı hayvansal kaynaklı yiyecekler, ilgili işleme rağmen sağlıklı kabul edilse de bu yiyecekler kansere karşı aynı düzeyde koruma sağlamaz. Aslında, süt ürünleri tüketimi sürekli olarak artmış prostat kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir ve riskini artırabilir.’’

ARAŞTIRMADA 52 BİNDEN FAZLA KADIN TAKİP EDİLDİ

2020'de International Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir , süt ve meme kanseri arasındaki bağlantı incelendi. Araştırmanın bir parçası olarak ekip, başlangıçta kansersiz olan 52.700'den fazla Kuzey Amerikalı Kadına ilişkin verileri inceledi. Katılımcılar, meme kanseri teşhisleri not edilerek sekiz yıl boyunca takip edildi. O zamanlar 1.057 yeni meme kanseri vakası tespit edildi. Araştırmacılar daha sonra tüketilen belirli ürünler ile hastalık oranları arasında bağlantı olduğunu buldu.

SIK TÜKETİM PROSTAT KANSERİNİ TETİKLİYOR

Yapılan araştırmalarda aynı şekilde 28 binden fazla erkekten oluşan katılımcılar, ne tükettiklerini belirlemek adına sağlık anketlerini ve 24 saatlik diyet hatırlamalarını tamamladılar. Sonraki sekiz yıl içinde 190 ilerlemiş vaka dahil olmak üzere 1.254 prostat kanseri vakası teşhis edildi. Çalışmalar sonucu elde edilen verilen şu şekilde açıklandı; süt tüketiminin yüzde 90'ında (günde 430 gram) olan erkeklerin, yüzde 10'unda (günde 20,2 gram) karşılaştırıldığında daha yüksek prostat kanseri riski tespit edildi. Bu araştırmaların yanı sıra, peynir ve yoğurt tüketiminde kanser ile ilgili önemli bir ilişkinin ise, kaydedilmediği belirtildi.