Gizemli Zatürre Salgını: DSÖ Ayrıntılı Bilgi Talep Ediyor

Gizemli Zatürre Salgını: DSÖ Ayrıntılı Bilgi Talep Ediyor

Çin'de okullarda yayılan gizemli zatürre salgını, hastaneleri hasta çocuklarla doldurdu. Dünya Sağlık Örgütü, vakalardaki artış hakkında Çin'den ayrıntılı bilgi istedi.

Çin, Covid-19 pandemisinin etkilerini henüz üzerinden atamamışken, şimdi de okullarda hızla yayılan ve hastaneleri dolduran gizemli bir zatürre salgınıyla karşı karşıya. Pekin ve Liaoning eyaletleri bu salgının merkez üssü olarak görülüyor. Hastalanan öğrenci ve öğretmenler nedeniyle bazı okulların dersleri askıya alındı.

Hasta çocuklarda görülen başlıca semptomlar yüksek ateş ve akciğer iltihabı. Ancak, grip veya RSV gibi hastalıklardaki gibi yoğun öksürük belirtileri yok. Çocukların çoğu akciğer nodülleri geliştiriyor. Uluslararası hastalık izleme platformu ProMed, çocuklarda teşhis edilmemiş zatürre hakkında bir uyarı yayınladı ve okul ortamlarıyla olası bir bağlantıya işaret etti.

Tıp uzmanları, bu vakaların potansiyel bir nedeni olarak mikoplazma pnömonisine ("Yürüyen zatürre") işaret ediyorlar. Bu, genellikle hafif enfeksiyonlara neden olan yaygın bir bakteriyel enfeksiyon, ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerektirebiliyor. Çin hastaneleri, özellikle Ekim ayı başındaki Ulusal Bayram tatilinden bu yana, teşhis edilmemiş zatürre vakalarında bir artış olduğunu bildirdi. Salgının yoğunluğuna rağmen şu ana kadar hiçbir ölüm bildirilmedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'den çocuklarda solunum yolu hastalıklarında artış ve bildirilen zatürre salgını hakkında ayrıntılı bilgi talep etti. DSÖ, Çin yetkililerinin bu artışı Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılması, influenza, mikoplazma pnömonisi, solunum sinsitiyal virüsü ve Kovid-19'a neden olan virüs gibi bilinen patojenlerin dolaşıma girmesine bağladığını belirtti.

Ayrıca, Çin halkına, solunum yolu hastalığı riskini azaltmak için aşı, hasta kişilerden uzak durma, evde kalma, test ve tıbbi bakım, maske takma, iyi havalandırma ve el yıkama gibi önlemleri izlemeleri tavsiye edildi.