İbad Hüseynov: SAVAŞMAYA HAZIRIZ!

İbad Hüseynov: SAVAŞMAYA HAZIRIZ!

Azerbaycan ve Türk dünyasında "Milli Kahraman" ilan edilen Azeri asker İbad Hüseynov Bakü'de bir miting düzenleyerek Zeytin Dalı Harekatı'na destek verdi.

Kendisini her şeyden önce bir Türk balası, Türk sevdalısı, Türk kanı, Türk Milleti, Türk Toprağı olarak tanımlayan İbad Hüseyinov, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de bütün terör örgütleri ve teröristleri temizlemek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı hakkında yaptığı açıklamada, "Bizim Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Bey her zaman söylüyor, "Bütün Türkler kardeştir, ama Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeştir." Türkiye'ye uzanan eli bize uzanmış el kabul ederiz. Biz o uzanan elleri kesmeye, kırmaya hazırız." dedi.

"SAVAŞMAYA HAZIRIM"

Azeri tecrübeli bir savaşçı olduğunu ifade eden İbad, "Gazilerimle birlikte Afrin'de savaşmaya hazırım" açıklamasını yaparak Türkiye'nin Suriye'de devam ettirdiği harekata destek verdi.


İbad Hüseynov kimdir?

18 Ekim 1970’te Karabağ’da doğmuş, ortaokulu bitirdikten sonra askere gitmiş, Kara Yanvar olayları meydana gelince de çeşitli protestolar ve açlık eylemi yapmıştır. Rus ordusu içerisinde oluşturduğu karışıklıklardan dolayı 4 ay erken terhis edilmiştir. Yurduna döndükten sonra ilan edilmemiş Karabağ Savaşı’na gönüllü olarak katılmış ve bir istihbarat birliğinin komutanlığına getirilmiştir. Dağlık Karabağ topraklarının bir bölümünün korunup saklanmasında, Ermenilerin Kür Nehri kıyılarına çıkmalarının önlenmesinde üstün hizmetleri olmuştur. 1993 Haziran’ında, gerçek adı Monte Melkonyan olan ASALA liderini öldürmüş aynı yıl Aralık ayında operasyon dönüşü sırasında Anti tank mayınına düşerek ağır bir şekilde yaralanmış ve 28 gün komada kalmıştır. Uzun süre gördüğü tedavi sonrasında, doktorunun bütün muhalefetine rağmen savaş bölgesine dönmüştür. 1994’yılında Haydar ALİYEV, onun hizmet ettiği birliğe gitmiş ve kendisine “Sengerde[1] Milli Kahraman” adını verdiğini duyurmuştur. 1994 yılı 9 Ekim’inde de “Azerbaycan Bayrağı” nişanı ile ödüllendirilen İbad HUSEYNOV evli ve üç çocuk sahibidir…

İbad Hüseynov, 1.Karabağ Savaşı sırasında defalarca Ermeni kontrolündeki bölgelere geçerek düşmana kayıplar verdirmiş, birçok istihbarat operasyonlarına katılmış ve yönetmiştir. Ermeni komutan Monte Melkonyan'ı savaş esnasında karşılıklı dövüşte yenerek öldürdüğü iddiaları nedeniyle Azerbaycan'da ün kazanmış Azerbaycanlı askerdir. 12 Haziran 1993 tarihinde Karabağ Savaşı sırasında Ermeni Güçleri komutanlarından Monte Melkonyan'ı yakalayarak öldürdüğü iddia edilmektedir. Olay esnasında İbad Hüseynov'un 22 yaşı olduğu belirtilmektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından "Bayrak Madalyası" ile ödüllendirilmiştir. 16 Kasım 1999 tarihindeki düğününe dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev de davet edilmiş, fakat Aliyev işlerinin yoğunluğu dolayısıyla katılamayacağını belirten bir tebrik mektubu yayınlamıştır. Ayrıca sözkonusu mektupta Aliyev, İbad Hüseynov'u Karabağ Savaşında gerçekleştirdiği eylemleri dolayısıyla övmüştür. Kendisiyle ilgili 2010 yılında "Asker" isimli bir belgesel yayınlanmıştır.