İçeride çamaşır kurutanlar dikkat! Nelerin oluşabileceğini bilmiyorsunuz! Uzman doktor uyardı

İçeride çamaşır kurutanlar dikkat! Nelerin oluşabileceğini bilmiyorsunuz! Uzman doktor uyardı

Özellikle de kış aylarının gelmesinin ardından evde çamaşır kurutmak çok daha tekrarlanır bir durum haline gelirken Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Nihal Başay açıklamasıyla uyarılarda bulundu.

Özellikle de kış aylarının gelmesinin ardından evde çamaşır kurutmak çok daha tekrarlanır bir durum haline gelirken Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Nihal Başay açıklamasıyla uyarılarda bulundu. Başay açıklamasında çamaşırı içeride kurutmanın nemi yüzde 30 arttırdığını vurgularken bu nemin akciğer enfeksiyonlarına da neden olabileceğini belirterek "Odadaki nemin artması da astım ve kronik akciğer hastalarını etkiler. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar. Bunların yaydığı sporlar ise başta enfeksiyona ve akciğer hastalıklarına neden olur" dedi.

ÇAMAŞIRI YATTIĞINIZ ODADAN UZAK TUTUN!

Kış aylarının beraberinde soğuk hava şartlarını getirmesiyle birlikte çamaşırlar içeriye alınmaya başlandı. Balkon ya da bahçelerin yağmur görmesi nedeniyle vatandaşlar çamaşırlarını evin içerisine sermeye başlarken Başay bunun pek çok hastalığın da habercisi olabileceğini belirtti.

AKCİĞER HASTALIKLARI MEYDANA GELEBİLİR!

İçeride kurutulan çamaşırın ağır derecede akciğer hastalıklarına özellikle de zaattüreye neden olabileceğini belirtirken bu durumun hastanede yatarak tedavi görmeye kadar ilerleyebileceğini belirtti. Başay konuyla ilgili açıklamasında "Odadaki nemin artması da astım ve kronik akciğer hastalarını etkiler. Çamaşırlar odada kurutulduğu zaman aşırı derecede nem gelişiyor. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar. Bunların yaydığı sporlar ise, başta enfeksiyona ve akciğer hastalıklarına neden olur. Hastanın var olan akciğer hastalığını kötü anlamda etkiler. Akciğer hastalığı olmasa bile küfün ortamda bulunması enfeksiyonlara zemin hazırlar, kişinin bağışıklık sistemini düşürür. Bu da yine enfeksiyonlara ve diğer hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Küfün aşırı ortamda bulunması ağır pnömonilere (akciğerin iltihabı) neden olan 'aspergillus' denilen bir mantarın oluşmasına yol açar. Bu mantar da akciğerlerde pnömoni oluşmasına neden olabilir. 'Aspergillus' küften oluşan bir tür mantar hastalığıdır. Akciğerde ağır zatürrelere neden olabilir. Bu da hastanede yatarak, tedavi gerektirebilecek derecede sıkıntı yaratabilir." dedi.

Kişilerin bu noktada illa çamaşırı içeri asması gerektiği bir durum olursa yattıkları yere asmamaları gerektiğini belirtti.