İttifak arayışında “GÜL” gibi çatlak

İttifak arayışında “GÜL” gibi çatlak

CHP-İyi Parti ve SP arasında arka kapı diplomasisi ile sürdürülen ittifak arayışları 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gelip dayandı.

Abdullah Gül’ün yakın çevresi nabız yoklamalarında “muhalefetin çatı adayı” olması halinde ikna edilebileceği mesajını dillendirirken, CHP’de yükselen “Yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakası yaşamak istemiyoruz” tepkisinin de altında bu duyumların yattığı ortaya çıktı.

BİR ARPA BOYU YOL ALINAMIYOR

Kulislerde dillendirilen iddialara göre, meydanlarda ve açıklamalarda dillendirilen CHP-İyi Parti ve SP ittifak arayışında doğrudan ve dolaylı görüşmeler, nabız yoklamalar sürerken bir arpa boyu da ol alınamadığı ortaya çıktı. Başta CHP olmak üzere muhalefet cephesinde ittifak arayışları sürerken, her zaman olduğu gibi masada çeşitli seçeneklerin bulunduğu kaydedildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “nezaket” ve “kutlama” gündemi ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmeye hazırlanırken, çantasında da “çatı aday”, “ikinci turda birleşme” ve genel seçimlerde de “gökkuşağı ittifakı” formüllerinin bulunduğu bildirildi.

SP’NİN GÜL ISRARI

Öte yandan SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “ittifak için henüz erken” açıklaması yaparken, arka kapı görüşmelerinde özellikle Cumhurbaşkanı seçimine “çatı aday” ile gidilmesi konusunda mesajlar verdiği kaydedildi. SP cephesinin cumhurbaşkanı adaylığını ilan eden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in güçlü bir ismin “çatı aday” olarak ortaya çıkarılması halinde yeni bir durum değerlendirmesi yapacağını ve dillendirdiği ifade edildi SP cephesinin “çatı aday” olarak ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerinde durduğu ve adaylık için nabız yokladığı bildirildi.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞTE SIKINTI

Bu arada gerek CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu ve gerekse de İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2019 seçimlerinin stratejisini “parlamenter sisteme geri dönüş” olarak planlamayı tartışırken, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nunise gündeminde öyle bir arayışın bulunmadığı ifade edildi. SP’li bur kurmay konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bizim, cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili bir meselemiz yok. Dolayısıyla Parlamenter sisteme geri dönüş iddiasını da dillendirmiyoruz. Abdullah Gül, çatı aday olarak gösterilir ve seçilirse, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde değişiklik olmaz.”

AVAZTÜRK ÖZEL