İttifakta fil tarifi: İşler “İYİ” gitmiyor

İttifakta fil tarifi: İşler “İYİ” gitmiyor

CHP-İyi Parti ve SP arasında sürdürülen dolaylı ve doğrudan sürdürülen görüşmeler körlerin fili tarifine dönüştü.

İttifak arayışını sürdürülen parti temsilcilerinin, görüşmeleri kendilerine yontmaları çatlak meydana getirdi

SP TEPKİLİ

İttifakların aranan ismi haline getiren SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun “ittifak konuşmak için henüz erken” açıklamalarına rağmen özellikle İyi Parti cephesinden yapılan açıklamalar tepki çekti. İyi Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’ın üç gün önce bir gazeteye yaptığı açıklamada “Biz bugünden ilkeler bazında ittifak sağlamış durumdayız. Başkanlık seçimlerinde 2. turda Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile doğal bir ittifak görünüyor.Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu bizi ziyaret ettiğinde ilkelerimizin uyuştuğunu gördük” sözlerini kullanmasına tepkiler gecikmedi. SP tarafı tepkisini doğrudan İyi Parti’ye iletti.

ÇIRAY DÜZELTME YAPTI

SP’nin tepkisi İyi Parti cephesinde de yankı buldu. “Oldu- bitti” dayatmasına karşı çıkan SP cephesinin tepkisi üzerine Aytun Çıray, konu ile ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenlemek zorunda kaldı. Çıray burada yaptığı açıklamada "İyi Parti'nin bugüne kadar hiçbir siyasi parti ile ittifak görüşmesi yapmadığını" söylemek zorunda kaldı.

HER SEÇENEK MASADA

Öte yandan gerek cumhurbaşkanı gerekse de genel seçimlerde CHP-İyi Parti ve SP arasında “nezaket” adı altında süren görüşmelerde ve nabız yoklamalarında “olurlar” yerine “olmazlar” öne çıkmaya başladı. CHP’de genel ve cumhurbaşkanı seçiminde tek başına sandığa gitme kararı ağır basmaya başladı. İyi Parti de cumhurbaşkanı seçiminde Genel Başkan Meral Akşener’in adaylığında ısrarlı olurken, SP’nin ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çatı aday olması konusunda nabız yokladığı kaydedildi.

Bu arada İyi Parti genel seçimlerde SP ve Demokrat Parti ile ittifak konusunda iyimserliklerini korurken, HDP cephesinde de hareketlilik başladı. SP Genel Başkanı Temel Karamolaloğlu’nun “ HDP’yi yok saymayız” sözleri, HDP’nin de radarlarını çalıştırdı. HDP’liler olası bir ittifak için SP çevrelerinde arka kapı diplomasisini devreye soktu.