İvedik OSB ve Ankara Teknopark liyakatsizlik ve ranta kurban edilmiş

İvedik OSB ve Ankara Teknopark liyakatsizlik ve ranta kurban edilmiş

Organize Sanayi Bölgeleri ve Teknoparklar, Türkiye’nin kalkınması ve Milli Teknoloji hamlesinin lokomotifi olması gerekirken, İvedik OSB ve Teknopark, liyakatsiz yönetim ve rant anlayışı sarmalından bir turlu kurtarılamıyor.

Türkiye, AK Parti iktidarı ile birlikte savunma sanayii başta olmak üzere dışa bağımlılığı azaltmak için Organize Sanayi Bölgeleri ve Teknoparkların da dahil olduğu Milli Teknoloji hamlesinde önemli bir ivme yakalarken, Türkiye’nin en köklü Organize Sanayi Bölgelerinden İvedik OSB ve Ankara Teknopark bu sürecin aktörü olmayı başarmak bir yana, liyakatsiz yönetimler ve rant anlayışıyla süreci kavramaktan bile uzak kaldı.

30 yıla yakın bir zamandır İvedik OSB’nin başında bulunan Hasan Gültekin ve yönetiminin, İvedik OSB ve Ankara Teknoparkı akraba çiftliğine dönüştürdüğü, OSB arazilerini hülleli satışlar ya da etik olmayan yöntemlerle yakın çevrelerine peşkeş çektiği iddiaları bölge esnafının diline pelesenk olmuş durumda.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, gerek milli teknoloji hamlesi gerekse teknolojik kalkınma modelinin aktörü olması için çaba sarf ettiği OSB’ler ve Teknoparklar ile ilgili yapılan araştırmalarda, Başkent’in en köklü Organize Sanayi Bölgelerinden İvedik OSB ve Ankara Teknopark’ın liyakatsizlik ve rantçı anlayışın kurbanı olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşık 30 yıldır OSBnin başında bulunan Hasan Gültekin ve yönetiminin, OSB ve Ankara Teknopark’ı Yönetim Kurulu Üyeleri için çiftliğe dönüştürdüğü, OSB’ye ait arazilerin satışında ise etik olmayan yöntemlere başvurduğu öğrenildi.

AVAZTÜRK Genel Yayın Yönetmeni Zihni Çakır’ın geçtiğimiz haftalarda konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdan sonra Çakır’ı dava açmakla tehdit eden, siyasette ve bürokraside önemli isimler üzerinden susturmayı deneyen OSB Başkanı Hasan Gültekin ve Yönetimine yönelttiğimiz sorularla İvedik OSB ve Ankara Teknopark dosyasını açıyoruz:

  1. İvedik OSB ve Ankara Teknopark çalışanlarının kaçı Yönetim Kurulu Üyelerinin yakın akrabalarından oluşuyor, bunlarla ilgili liyakat esas alındı mı?
  2. Hem İvedik OSB hem Teknopark Yönetim Kurulu Üyesi olan bazı isimlerin birinci derece yakını kaç kişi OSB ve Teknopark’ta çalışmaktadır?
  3. İvedik OSB’ye ait;
  • Yuva Mahallesi 19408 Ada 2 Parseldeki 19826 metrekare
  • Yuva Mahallesi 64846 Ada 1 Parseldeki 6167 metrekare
  • İvedik Köy imarı 19472 Ada 3 Parseldeki 3162 metrekare
  • Yuva Mahallesi 64284 Ada 1 parseldeki 3010 metrekare arsalar hangi usul ve yöntemlerle kimlere satıldı?
  1. Yaklaşık 30 yıldır başında bulunduğunuz OSB’nin ve 65 milyon dolara yakın yatırımla kurulan Teknopark’ın, çoğu zaman siftah bile yapamadan kepenk kapatan İvedik Organize Sanayi Bölgesi esnafının faydasına ne tür faaliyetleri oldu?
  2. Ankara Teknopark’ta kaç kişi çalışmaktadır, diğer teknoparklardaki çalışan sayısı ile Ankara Teknopark çalışan sayısı arsındaki iki katına yakın fazlalığın sebebi nedir?
  3. Yönetim Kurulu Başkanı olduğunuz Ankara Teknopark, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ve teknolojik kalkınma çabasına ne gibi katkılar sağlamıştır?

AVAZTÜRK olarak, İvedik OSB ve Ankara Teknopark Başkanı Hasan Gültekin ve Yönetiminden bu soruların cevaplarını bekliyoruz. Özellikle kimi hülleli satış yöntemiyle kimi akrabalara/damatlara peşkeş çekilerek OSB’nin zarara uğratıldığı arsa satışları ve İvdik OSB Yönetimini elde tutmak için OSB çalışanları ve Yönetimindekilere kurdurulan kooperatif konusuna bir sonraki haber dosyamızda ayrıntılı olarak yer vereceğiz.

AVAZTÜRK