Jetlag ve vücut saatinin ilişkisi! İşte vücut saatinin bozulmasına neden olan dış etmenler!

Jetlag ve vücut saatinin ilişkisi! İşte vücut saatinin bozulmasına neden olan dış etmenler!

İnsan vücudu alışık olduğu üzere 24 saatlik gündüz ve gece paternleriyle senkronize hareket eder. Bu dengenin bozulması, vücut saatinin de dengesinin bozulmasına neden olur.

Jetlag olarak bilinen terim, özellikle uzun süreli hava yolculukları nedeni ile kişilerin biyoritmlerinin tamamen bozulması olarak açıklanmaktadır. Bilim insanları, gece yapılan uçak yolculuklarında yolcuların flaşa maruz kalmalarının, jetlag sorunun ortadan kaldıracağını belirtmektedir.

Işık huzmeleri göz kapaklarının arasından geçer ve bu beyine, insan vücudunun biyolojik saatini yeniden ayarlaması için uyarı gönderir. Vücut saati normal şartlarda yirmi dört saatlik gece ve gündüz paternleri ile senkronize hareket etmektedir. Bu sistemin değişmesi, vücut saatinin de tamamen dengesini kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Uzmanlar bu konu hakkında bir araştırma yapmış ve biyolojik saatin bazı etmenler ile iki saatlik bir değişime uğradığını tespit etmiştir.

BİYOLOJİK SAATİN DEĞİŞTİĞİ KANITLANDI

jet-lag-nedir.jpg

ABD'nin en önemli üniversitelerinden biri olan Stanford'daki araştırmacılar, otuz dokuz gönüllünün gözlerine ışık huzmeleri göndererek bir araştırma yaptılar. Yapılan b araştırmada, insanların biyolojik saatinin yaklaşık iki saatlik bir değişime uğradığının tespit edildiği açıklandı. Bir saatlik ışık flaşı terapisinin bu etkiyi yaratmak için yeterli olduğu da belirtildi.

BİYOLOJİK HACKLEME

Uzmanlar yaptıkları araştırmaları sırasında deneklerden, iki hafta boyunca aynı saatte yatmalarını ve aynı saatte uyanmalarını istemiş. Ardından deneklerden bir laboratuvar ortamında uyumaları istenmiştir. Bir saat süre ile bazılarına sürekli ışık verilirken, bazılarına elektronik flaş ışığının uygulandığını belirten uzmanlar, elektronik flaş uygulanan deneklerin ertesi akşam yaklaşık iki saat daha geç uyuduklarını, sürekli ışığa maruz kalan deneklerin geç uyuma süresinin ise, ortalama 36 dakika olduğunu belirtti. Doktor Zeitzer bu deneyi, biyolojik hackleme olarak adlandırıyor. Gözlerin arkasında ışığı algılayan hücreler, beyinde vücut saatini ayarlayan bölgeye mesaj gönderiyor. Işık beyni şaşırtıyor ve beyin günün normalden daha uzun sürdüğünü algılıyor. Doktorlar bu metotla, insanların zaman dilimi değişikliklerine çok daha hızlı adapte olmasını sağlayacağını belirtiyor.