Kendiliğinden Yetişen Kuzukulağını Tüketin! Doğadaki En Güçlü Mikrop Öldürücülerden Biri Kuzukulağı!

Kendiliğinden Yetişen Kuzukulağını Tüketin! Doğadaki En Güçlü Mikrop Öldürücülerden Biri Kuzukulağı!

Kuzukulağı, doğada kendiliğinden yetişen ve yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alıyor. Kuzukulağı, oldukça uzun zamandan beri doğada var olan yeşil yapraklı sebzeler arasında ve en güçlü mikrop öldürücü olarak biliniyor.

Bilimsel ismi rumex acetosella olarak geçen kuzukulağı, kırmız gövdeli bitki türleri arasında yer almaktadır. Kuzukulağının yapraklarında bulunan yüksek potasyum, okzalat, oksalik asit, tanen, antrakinon, reçine ve şeker, insanlar için oldukça faydalıdır.

Kuzukulağı bitkisi aynı zamanda; A, B ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Doğada kendiliğinden yetişen kuzukulağı ismini ise, tüysüz ve uzun yapraklarından almaktadır. Ekşimik, oğlak kulağı ve ebem ekşisi olarak da bilinen kuzukulağı, Türkiye’de en çok Tokat’ta yetiştirilmektedir. Ülkemizde Tokat ilimizde en fazla yetiştiriciliği yapılırken, dünyada ve diğer Avrupa ülkelerinde kuzukulağı seralarda özel olarak yetiştirilmektedir.

HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR

12177498-1200x675.webp

Kuzukulağı yetiştiriciliği yapılsa da bu bitki, sulak alanlarda kendiliğinden yetişebilmektedir. Sonbahar döneminde tam olgunluğa erişen bu bitki, kış ayları boyunca pazar tezgahlarındaki yerini alır. Oldukça eski zamanlardan beri bilinen kuzukulağı bitkisi, cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Kuzukulağı özellikle sedef hastalığı, egzama ve çıbanlara karşı kullanılmaktadır. Kuzukulağının içerdiği asidik yapı, özellikle cilt yüzeyindeki deforme olmuş hücrelerin yenilenmesine etki etmektedir. Çiğ olarak tüketilebilen kuzukulağının, anne sütünü arttırıcı bir etkisi olduğu ve güçlü bir mikrop öldürücü özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.

KUZUKULAĞININ BİLİNEN FAYDALARI

kuzukulagi-bitkisi-nedir-faydalari-nelerdir.jpg

Kuzukulağı çiğ olarak tüketilebilen ve oldukça faydalı bir bitkidir. Kuzukulağı, kadınların regl dönemindeki ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Çiğ olarak tüketildiğinde kuzukulağı, dil üzerindeki enfeksiyonlu hücreleri ve diş arasındaki besin atıklarını temizlememektedir. Aynı zamanda kuzukulağı, diş sağlığını korur ve diş kaybını engeller. C vitamini eksikliğinin etkilerinin giderilmesini sağlayan kuzukulağı, ezilip cilt yüzeyine sürülür ise, egzama, sedef ve güneş yanığı gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesini sağlar.