Korkulan oldu! Çanakkale'de su kullanımı kısıtlandı!

Korkulan oldu! Çanakkale'de su kullanımı kısıtlandı!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve beklenen yağışların olmaması, kuraklık tehdidini artırdı. Çanakkale Belediyesi, tedbir almaya başladı. İşte ayrıntılar…

Senelerdir iklim krizine karşı çeşitli uyarılarda bulunan uzmanlar, bu yıl için uyarılarını şiddetlendirmişlerdir. Sıcaklıkların oldukça uzun süredir mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğine dikkat çeken araştırmacılar, bu durumun hem kısa hem de uzun vadede önemli bir kuraklığa sebep olacağına işaret etmişlerdi. Uzmanların tahminleri son dönemlerde göz ile görülmeye başlandı. Geçtiğimiz yaz mevsiminden bu yana mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyreden sıcaklıklar, ülkemizde de susuzluk tehdidinin yaşanmasına neden oldu.

Kış mevsiminde olmamıza rağmen bazı illerimizde hava sıcaklıklarının 25 dereceye kadar ulaşması, vatandaşları da kuraklık tehdidine karşı endişelendirmeye başladı. Son dönemlerde belediyelerden gelen açıklamalar neticesinde baraj doluluk oranlarının dip seviyelerde olduğu öğrenilirken bugün Çanakkale Belediyesi’nden endişe veren yazılı bir açıklama geldi. Belediye yönetimi, su tüketimine yönelik kısıtlama kararının alınmış olduğunu duyurdu.

54 MİLYON METREKÜPTEN 23 MİLYON METREKÜPE DÜŞTÜ!

Çanakkale merkezinin kullanma ve içme suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasiteli Atikhisar Barajı’nın su doluluk oranının 23 milyon metreküpe kadar düşmüş olduğu öğrenildi.

BELEDİYEDEN SERT KARAR!

korkulan-oldu-canakkalede-su-kullanimi-kisitlandi.png

Atikhisar Barajı’nda su miktarının ciddi oranda azalması, Çanakkale Belediyesi’ni harekete geçirdi. Encümen kararı ile su kullanımına yönelik kısıtlama getiren Çanakkale Belediyesi yönetimi, yayınlamış olduğu yazı ile bölge halkını bilgilendirdi. Söz konusu yazılı açıklamada çeşitli yasakların yürürlüğe girdiğini belirten belediye, detayları paylaştı.

Su kullanımında kısıtlamaya gitmek durumunda kalan Çanakkale Belediyesi, uygulamaya geçen yasakları şu şekilde açıkladı:

  • Konut ve iş yerlerinin önleri ve içleri hortum ile yıkanmayacak.
  • Halı ve kilimler hortum ile yıkanmayacak.
  • Şehir şebeke suyu kullanılarak hortum ile arabalar yıkanmayacak.
  • Oto kuaför yıkama işletmelerinde su tüketimi aylık 20 metreküpü geçmeyecek.
  • Bahçe sulamaları sabah ve akşam yapılacak, sulamalarda mümkün ise kuyu suyu kullanılacak.

Alınan kısıtlama kararlarına ilişkin denetimlerin de başlayacağını belirten Çanakkale Belediyesi, söz konusu yasakların 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olacağını ifade etti.