Koronavirüs tarihe karışıyor! Dünya Sağlık Örgütü resmen duyurdu!

Koronavirüs tarihe karışıyor! Dünya Sağlık Örgütü resmen duyurdu!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının son durumunu değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü, yüzleri güldüren açıklamalara imza attı. İşte ayrıntılar…

Ülkemizde meydana gelen deprem felaketinin ardından deprem bölgesine gelen ve durumu değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkesine döndüğü zaman afetin boyutlarının tahminlerin çok üzerinde olduğunu belirtmişti. Olası salgın hastalıklara karşı tetikte olduklarını belirten Ghebreyesus, bu kez de dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca kişinin hayatına sebep olan koronavirüse ilişkin bir değerlendirmede bulundu.

2019 yılının sonuna doğru Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünya ülkelerine yayılan koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir değerlendirmeye imza atan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 1 aylık verilere işaret etti. Ölüm sayısının 3 yıl önceki dönemden dahi daha düşük olduğunu belirten Ghebreyesus, koronavirüsün kökenine ilişkin araştırmaların halen devam ettiğine de değindi.

“DAHA İYİ BİR KONUMDAYIZ!”

koronavirus-tarihe-karisiyor-dunya-saglik-orgutu-resmen-duyurdu.png

Haftalık basın toplantısında koronavirüse ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ghebreyesus, şu ifadeleri kullandı: “3 yıl sonra rakamın daha fazla olduğunu biliyor olmamıza rağmen bu süreç içerisinde koronavirüs sebebi ile yaklaşık olarak 7 milyon ölüm bildirildi. Şimdi ise kesinlikle pandemi esnasındaki herhangi bir dönemde olduğumuzdan çok daha iyi bir durumdayız. Son 1 aylık süreç içerisinde bildirilen haftalık ölüm sayısının, ilk defa üç yıl önce ‘Pandemi’ sözcüğünü kullandığımız zamandan daha düşük olduğunu görmek çok sevindirici. Bu sene koronavirüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini söyleyebileceğimizden eminim.”

“VERİLERİ PAYLAŞIN” ÇAĞRISI!

Kovid-19 Patojenlerinin Kökenini Araştırmak İçin Bilimsel Danışma Grubu’nun son olarak 14 Mart tarihinde toplandığını belirten Ghebreyesus, Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ndeki araştırmacılardan ve uluslararası bilim grubundan veri analizlerine dair sonuçları SAGO’ya sunmalarını istedi. Ghebreyesus, virüsün kökeninin araştırılması ile ilgili olarak şunları söyledi: “Veriler 3 sene önce paylaşılabilirdi ve paylaşılmalıydı da. Çin’i veri paylaşımı konusunda şeffaf olmaya, gerekli incelemeleri yapmaya ve sonuçları paylaşmaya davet etmeyi sürdürüyoruz. Salgının nasıl başladığını anlamak hem etik açısından hem de bilimsel açıdan zorunluluk olmaya devam ediyor.”