Sakın bu mantara elinizi bile sürmeyin! Zehirli ve öldürücü köygöçüren mantarı nedir? Zehirli olduğunu nasıl anlarız?

Sakın bu mantara elinizi bile sürmeyin! Zehirli ve öldürücü köygöçüren mantarı nedir? Zehirli olduğunu nasıl anlarız?

Türkiye'deki zehirlenerek ölümlerin %90'ına sebep olan Amanita phalloides diğer adı ile köygöçüren mantarını daha önce hiç duymadıysanız bile hemen haberimizi okuyun. Bu mantar öldürücü ve zehirli. Gördüğünüz yerde uzaklaşın.

Mantar zehirlenmeleri ile yaşanan ölüm sayısı son yıllarda gittikçe artıyor. Buna başlıca sebepler elbette vatandaşın mantarlar konusunda yeterli bilgiye sahip olamamaları ön planda oluyor.

amanita-phalloides-1.jpg

Sakın bu mantara elinizi bile sürmeyin! Zehirli ve öldürücü köygöçüren mantarı nedir? Zehirli olduğunu nasıl anlarız?- Özellikle çocuk ve yaşlılarda gıda zehirlenmelerinin fazlasıyla yaşandığı bir dönem içerisinde koronavirüs gibi dünyayı sarsan sağlık facialarının ve ölümlerinin ardından sağlıklı beslenmek herkesin önceliği haline geldi.

Elbette sağlıklı beslenme derken ilk akla gelen protein ve vitamin içerikli besinler akla geliyor. Bu sebeple seveni çok olduğu gibi sevmeyeni de olan mantar başlıca besinler arasında yer alıyor. Dünyanın bir çok yerinde yetişen ve tüketilen mantarların ise bir çok çeşidi bulunuyor. Ancak bazı mantar türleri var ki insan hayatı ve hatta tüm canlılar için ölüm tehlikesi barındırıyor.

Bu tehlikeli mantar türlerinin başında ise Amanita phalloides diğer adı ile köygöçüren mantarı geliyor. Bu mantar insan sağlığı için oldukça zararlı. Köygöçüren mantarı, Türkiye'deki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse %90 kadarından sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantar türüdür.800px-amanita-phalloides-1.jpg

PANZEHİRİ YOK

Özellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde ormanlarda yetişen bu mantar türü içeriğinde amanitin (özellikle, Amanotoxinler'den alfa amanitin) ve phalloidin maddeleri barındırıyor ve sindirildikten 8-12 saat sonra ilk zehirlenme belirtilerini gösterir ve 3-4 gün içinde karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder. Zehirine karşı henüz yetkin bir ilaç geliştirilememiştir.

İSTANBUL'U ZEHİRLEYEN MANTAR

Tedavide silibinin dihydrogen disuccinate disodium enjeksiyonu kullanılmaktadır. Bu mantarın bir kişiyi öldürmesi için 20-25 gram tüketilmesi yeterli olmaktadır. Ayrıca Amanita phalloides, 1994 yılı Kasım ayında, İstanbul'da seri zehirlenmelere yol açmış ve 20'den fazla insanın ölmesine neden olmuştur.