Uzman isim Diyarbakır'da 18 gündür tüten dumanı inceledi! Esrarengiz duman, insan sağlığına zararlı!

Uzman isim Diyarbakır'da 18 gündür tüten dumanı inceledi! Esrarengiz duman, insan sağlığına zararlı!

Depremden etkilenen illerden olan Diyarbakır’da tam 18 gündür tüten dumanı inceleyen uzman isim, çarpıcı noktalara değindi. İşte esrarengiz dumana ilişkin ayrıntılar…

40 binin üzerinde can kaybının yaşanmasına sebep olan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler, toplamda 11 ili etkiledi. İllerin tamamında birçok yapı hasar alırken bazı bölgelerde yıkımın tahmin edilenden çok daha ağır olduğu açıklandı. İlgili bölgelere ilişkin çalışmalara son sürat devam edilirken depremden etkilenen illerden olan Diyarbakır’da yer altından çıkan dumanın sebebi merak konusu oldu.

7.7 ve 7.6’lık depremleri direkt olarak hisseden Diyarbakır ilinde enkaz kaldırma çalışmalarına devam edilirken depremlerin hemen ardından Kayapınar ilçesinde bulunan bir arazide yer altından çıkan duman, bölge halkını endişelendirmeye başladı. Tam 18 gündür tüten dumanın sebebi merak edilirken Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, incelemelerde bulunarak dumanın niçin halen tütmeye devam ettiğini açıkladı.

SEBEBİ DEPREM DEĞİL!

Diyarbakır ilinin Kayapınar ilçesi Fabrika Mahallesi’nde bulunan eski Gümrük Müdürlüğü binasının arka alanın yer alan boş arazi, depremler sonrasında vatandaşlar tarafından yakın takip altına alındı. Yıkıntıların arasından dumanlar yükseldiğini gören bölge halkı, söz konusu dumanın tam 18 gündür tütmeye devam ettiğini bildirdi. Depremin ardından başlayan ve halen sönmeyen duman bölge halkını endişelendirirken Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak bölgeye incelemek üzere sahaya indi. Araziden numune alan Kavak, dumanın depremden kaynaklanmadığını ifade etti.

DUMANIN NEDENİNİ AÇIKLADI!

uzman-isim-diyarbakirda-18-gundur-tuten-dumani-inceledi-esrarengiz-duman-insan-sagligina-zararli-2.jpg

Numunenin incelendiğini ifade eden Kavak, dumanın depremden kaynaklanmadığını belirtti. Bölgeye gelen bir depremzedenin ya da diğer vatandaşların ateş yakmış olabileceklerini belirten Kavak, ilk ön verilerin bu sonuca işaret ettiğine dikkat çekti. Kavak, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Bazalt yığınının alt tarafında bulunan eski atıklarımız var. Atıklar cam elyaf ya da asbest kökenli olabilir. Buralardan da numuneler aldık. Araştırmaya devam edeceğiz.”

İçten yanma durumunun atıkların miktarına göre bir süre daha devam edeceğini belirten Kavak, atıklar kimyasal içerikli oldukları için dumanın da insan sağlığı açısından zararlı bir gaz içerdiğini vurguladı.