Uzmanlar Açıkladı! İşte Alzheimer Riskini Düşürecek O Formül!

Uzmanlar Açıkladı! İşte Alzheimer Riskini Düşürecek O Formül!

Dünya genelinde özellikle yaşlı bireylerde meydana gelen Alzheimer hastalığı, farklı birçok nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. Alzheimer hastalığı riskinin azaltılması için yeni açıklamalar yapıldı.

Demans ve Alzheimer hastalığının, diyabet ve beslenme dahil olmak üzere genetik etmenler, çevresel ve yaşam tarzı gibi farklı kombinasyonlar nedeni ile de meydana gelebildiği düşünülmektedir. İyi bir beslenme alışkanlığının olması yaşlandıkça kişilerde bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda, Alzheimer hastalığının meydana gelme riskini düşürebilecek altı adet yiyeceğin olduğu açıklandı. Bu yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi ilerleyen yaşlarda Alzheimer ve bunama gibi rahatsızlıkların meydana gelme riskinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Uzmanlar bu besinlerin, beslenme programlarında mutlaka yer alması gerektiğini ifade ediyor.

SEBZEYE AĞIRLIK VERİN

Uzmanlar; karalahana, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelere büyük bir önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. B9 ve temel B vitaminlerine sahip olan yeşil yapraklı sebzeler, depresyon riskinin azaltılmasını ve bilişi de güçlendirmesi ile ön plana çıkmaktadır. Ahududu, yaban mersini, böğürtlen ve kirazların tümü serbest radikallerin tetiklediği beyin hasarının ilerlemesini durduran antosiyanin adı verilen flavonoid içermektedir. Bahsi geçen meyveler ile diğer yemişler aynı zamanda, antioksidan ve enflamasyonu azaltmaya da yardımcı olmaktadır. Bu besinler beyin sağlığının korunmasında oldukça önemli bir role sahiptir.

OMEGA 3 VE FINDIK

omega-3-6-9-yag-asitleri-nedir-faydalari-farklari-riskleri-362801.jpg

Yapılan araştırmalarda fındık, badem, ceviz, kaju ve yer fıstığı sağlıklı yağlar, magnezyum, E vitamini ve B vitaminleri gibi zengin içeriklere sahiptir. Tüm bunlar demans belirtilerinin ortadan kaldırılmasında etkilidir. Omega 3 bakımından zengin olan ton balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar ile keten tohumu gibi gıda ürünleri de beyin sağlığının korunmasına ve demans ile Alzheimer gibi hastalıkların meydana gelme riskinin azaltılmasında etkilidir.

BAHARATLARI UNUTMAYIN

baharat-cesitleri-resimli-liste-isimleri-kullanimi-17.jpg

Ada çayı, kimyon ve tarçın gibi baharatlar çok sayıda polifenol içermektedir. Bu baharatlar beyin planının yok edilmesine ve bilişsel bozukluğu önlemeye yardımcıdır. Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve bu familyaya ait sebzeler de bunama ile bağlantılı bir amino asit olan homosistein düzeylerini düşürme yeteneğine sahiptir. B vitamini ve karotenoid açısından oldukça zengin içeriklere sahip olan bu besinler, Alzheimer riskinin azaltılmasını sağlamaktadır.