Uzmanlar uyardı! Kanserin bu belirtileri çoğu zaman bilinmiyor

Uzmanlar uyardı! Kanserin bu belirtileri çoğu zaman bilinmiyor

Her sene binlerce kişinin hayatını kaybettiği kanser hastalığı hakkında uzmanlardan uyarı geldi. Yapılan bu uyarı ile birlikte kişilerin dikkat etmesi gerekenler ifade edildi.

Her ne kadar kanser hastalığının belli başlı belirtileri bulunsa da uzmanlar tarafından verilen bazı belirtilerin daha bulunduğu ve de kişilerin bazen dikkate almadığı bu belirtilerin zaman içerisinde olumsuz sonuçlar meydana getirebileceği öğrenildi. Konuya ilişkin Prof. Dr. Murat Kalemoğlu tarafından yapılan açıklamaya göre özellikle de karaciğer kanserinde bazı dikkat çeken belirtilerin bulunduğu öğrenildi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Cumhuriyet'te yer alan habere göre kişilerin dikkat etmesi gereken belli başlı belirtilerin bulunduğu ifade edildi. Çok yaygın görülmese de özellikle de bu belirtiler sonucunda karaciğer kanserinden şüphelenildiği ortaya çıktı. Bu belirtiler ise şu şekilde verildi;

- Açıklanamayan kilo kaybı,

- İştah kaybı,

- Derinin veya gözlerin beyazının sararması (sarılık),

- Üst karın ağrısı,

- Karın şişmesi veya şişkinliği,

- Mide bulantısı ya da kusma,

- Halsizlik, zayıflık, tükenmişlik,

- Kireçli ve beyazımsı dışkı,

- Koyu renkli idrar,

-Kolay morarma veya kanama durumları

UZMANDAN UYARI GELDİ!

Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi karaciğer kanserinin de herkeste görülebileceği ifade edilirken Uzman doktor Kalemoğlu tarafından yapılan, “Ancak hepatit B veya C gibi genellikle bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabı ve siroz dahil olmak üzere karaciğere zarar veren diğer durumları olan kişilerde karaciğer kanseri daha yaygındır. Karaciğer kanseri, altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebilir. Bu durumlarda bilim adamları, karaciğer hücrelerinin DNA'larında kontrolden çıkıp bir tümör oluşturmalarına neden olan kusurlar veya mutasyonlar geliştirdiğini düşünüyor.” açıklaması ile birlikte herkeste bu tür hastalıkların görülebileceği öğrenildi.

Bu nedenle de her ne kadar herkeste görülebilecek bir hastalık olsa da kişilerin sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durması bunun yanı sıra da kilo kontrolünü iyi bir şekilde dengelemesi gerektiği ifade edildi. Yukarıda verilen belirtilerin ise son derece önemli olduğu ifade edilerek erken tanının ciddi önem taşıdığı bu hastalıkta bu belirtilerin görüldüğü anda doktor kontrolüne ihtiyaç duyulduğu öğrenildi. Konuya ilişkin uzmanlar tarafından net bir tanı konmadan kişilerin kendilerine tanı koymaması da önem içeren konular arasında yer aldı.