Yaş grubu fark etmez! Bu hastalık deriyi resmen ele geçiriyor! Aman dikkat

Yaş grubu fark etmez! Bu hastalık deriyi resmen ele geçiriyor! Aman dikkat

Uyuz hastalarında son 5 yılda büyük oranda artış yaşandığını belirten Özçelik “Ailede tedaviyi uygulamayan kişiler olduğu için aylardır hatta 2 yıldır kaşınan uyuz vakaları geliyor” dedi.

Özellikle de son 5 yıl içerisinde Türkiye'de uyuz hastalığının sayısı git gide artmaya devam ederken uzman isimden uyarı geldi. Salgınların üst üste yaşandığı kış aylarında yeni bir salgınla karşı karşıya olunduğu belirtilirken Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Sinan Özçelik önemli açıklamalarda bulundu.

Uyuz hastalarında son 5 yılda büyük oranda artış yaşandığını belirten Özçelik “Ailede tedaviyi uygulamayan kişiler olduğu için aylardır hatta 2 yıldır kaşınan uyuz vakaları geliyor” dedi. Bu artış karşısında önemli uyarılarda bulunan Özçelik bakın neler söyledi...

UYUZ VAKALARI GİT GİDE ARTTI!

Uyuz vakası ile ilgili poliklinliklerde inanılmaz bir yoğunluk olduğunu dile getiren Özçelik bebek, yetişkin ev yaşlı fark etmeksizin her yaş grubundan kişinin bu vakaya teslim olabildiğini açıkladı. Özçelik konuyla ilgili uyarısında “Ülkemizin tüm bölgelerindeki çalışan hekim arkadaşlarla yaptığımız toplantılarda ve kongrelerde yine benzer şekilde paylaşımlar yapılıyor. Bilimsel çalışmalarda da 2017-2018 yılından bu yana ülkemizde uyuz vakalarında artış olduğu söyleniyor. Bebeklik döneminden tutun da erişkin yaş dönemine ve yaşlılara kadar tüm yaş grubundan kadın erkek fark etmeksizin hastalar geliyor” ifadelerini kullandı.

ÇIPLAK GÖZLE FARK EDİLMEYEBİLİR!

Çıplak gözle görülmeyen mikropların deriyi ele geçirdiğini ve bu mikropların mikroskop yolu ile görülebildiğini dile getiren Özçelik “Çıplak gözle görülmeyen ama mikroskopla seçilebilen bu akar, deriyi istila ederek bir hastalığa yol açıyor. Derinin üst tabakalarında tünel dediğimiz lezyonlara yol açıyor ve bu tünel içerisinde yaşam döngüsünü sağlıyor. Bu durum alerjik reaksiyona yol açarak şiddetli kaşıntı oluşturuyor. İlk defa uyuzla karşılaşan kişilerde belirtilerin ortaya çıkması ortalama 2 ila 6 haftayı bulabiliyor. Daha önce uyuz geçirmiş kişilerde ise bu süre daha kısa 1 ila 4 günde hemen kendini gösterebiliyor. Bu belirtilerin görünmediği dönemlerde de bulaşıcılık riski olabiliyor” şeklinde konuştu.