Bakanlıktan açıklama geldi, hasar tespit sorgulama için interneti kullanabilirsiniz!
Deprem sonrası binalarda incelemeleri sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, incelemeleri tamamlayan binaların raporlarını yayınlamaya başladı. İşte hasar tespit sorgulama ekranı…
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 11 ilde meydana gelen yıkımın hasarını rakamsal olarak ortaya koymak için sahaya inen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tüm illerde paralel birtakım incelemeler başlattı. Bu kapsamda binaların hasar tespitini ölçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tamamladıkları binalara ilişkin raporları ise, yayınladı.
Bir yandan tamamlanan hasar tespit raporlarını yayınlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir yandan da saha çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın raporlarına ulaşmak isteyen vatandaşların yapılarına ilişkin hasar tespitini sorgulamak için birden fazla seçeneğinin olduğu öğrenildi. İşte detaylar…
ONLİNE VE FİZİKİ OLARAK KONTROL EDİLEBİLİYOR
Hazırladığı hasar tespit raporunu hem online hem de fiziki olarak vatandaşların bilgisine sunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, e-Devlet Kapısı aracılığıyla sunduğu raporu, aynı zamanda ‘Hasar Tespit Kurumu’nun resmi internet sitesi aracılığıyla da sunacağını ilan etti. Aynı zamanda bölgedeki muhtarlıklar veya kaymakamlıklar aracılığıyla da sunulan bu raporun 30 gün boyunca fiziki olarak askıya çıkacağı bildirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rapora yapılacak itirazlar için vatandaşların yine 30 günü olduğunun altını çizdi.
HASAR TESPİT TANIMLARI BİNAYA GÖRE DEĞİŞİYOR
Binaya göre hasar tespit tanımlaması gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem kaynaklı hasar almayan binalar için ‘Hasarsız Binalar’ tanımlaması yapıyor. Bu binada oturmak ve binayı kullanmak, bakanlığı göre, sorun teşkil etmiyor. İkinci seviye olan ‘Az Hasarlı Binalar’ da ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, binanın boyasında, sıvalarında veya duvarlarında oluşan ince çatlakları baz alıyor. Yani bu kısımda şekilsel değişikler varsa ‘Az Hasarlı Binalar’ olarak bina tanımlanıyor ve bu binalar da kullanılabiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapısal birtakım değişiklikler tespit ettiği ‘Orta Hasarlı Binalar’ ise, binanın duvarlarında yarıklar ile taşıyıcı elemanlarda ince çatlaklar olduğu anlamına geliyor. Bakanlık, bu binalarda onarım sonrası oturmaya izin verdiği gibi eşya tahliyesinde de sakınca görmüyor. Yapıların en ağır hasar aldığı ifade eden ‘Ağır Hasarlı Binalar’ ile ‘Acil Yıkılacak Binalar’ ise, binanın yapısal olarak depremden çok hasar aldığı manasına geliyor. Bu binalarda yaşamaya izin vermeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, eşya tahliyesine de müsaade etmiyor.