Bir yeni oluşum masalı! Herkes var hiç kimse yok

Bir yeni oluşum masalı! Herkes var hiç kimse yok

MHP'den ihraç edilen Meral Akşener'in yeni oluşum adı ile başlattığı parti kurma çalışması sonbahara kaldı. Yeni oluşumda bir birinden ilginç ve birbirlerine benzemeyen isimlerin olduğu kulaklara fısıldanırken, adları ortaya atılanların bundan bilgi sahib

GELEN GELİR DAYATMASI

Kulislerde  dillendirilen iddialara göre, Meral Akşener diğer kurucu isimler arasında dayatma tartışması çıktı. Akşener, MHP'den kopanlar yerine kurucu kadroda merkez sağdan bazı isimlere yer vermesi tepki çekti. MHP'den kopanların itiraz ettikleri isimlere kadroda yer veren Akşener'in tartışmaya son noktayı, "gelen gelir, isim dayatmasını kabul etmem" sözleriyle koyduğu ortaya çıktı.

GÖZDE İSİM KOCASAKAL

Öte yandan yeni oluşumda Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna, eski Bakan Abdüllatif Şener, Anayasa eski Başkanı Haşim Çelik, Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Sami Selçuk'un isimleri geçmeye başladı. Ancak, Akşener'in bu isimlerden bazılarıyla görüşme yapmadığı ve herhangi bir teklif götürülmediği ortaya çıktı. Akşener cephesinde yeni oluşum için konuşulan son isim ise İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal oldu.

YENİ PARTİ

Yeni oluşumun adı konusunda "Milli Merkez", "Milliyetçi Türkiye", "Milli Demokrat", "Milli Demokrasi" partisi seçenekleri dillendirilirken, Akşener cephesinin son ana kadar bunu sır olarak saklamayı kararlaştırdığı öğrenildi. Ancak, kulislerde Akşener'i destekleyen önemli bir işadamının oluşuma "Yeni Parti" adının verilmesini önerdiği iddia edildi. Bu öneri kısa süre sosyal medya üzerinde dolaşıma ve oylamaya sunulurken, ani bir kararla geri çekildi.

CHP DESTEKLİ GRUP

Akşener cephesinde yeni oluşumun partileşememesinin önünde engel olarak uyum yasaları görüldüğü bildirildi. Uyum yasalarında değişiklik yapılarak, bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için seçimlerden en az iki yıl önce kurulmasına ilişkin hüküm konacağı duyumu Akşener'in hesaplarını gözden geçirmesine yol açtı. Bu nedenle DP hala seçenek olarak ortada dururken, Meral Akşener'in cumhurbaşkanı adaylığı da CHP'nin insafına kaldı. Cumhurbaşkanı adaylığı önerisinin mecliste grubu bulunan siyasi partiler tarafından verileceğine ilişkin hüküm Akşener'i telaşlandırdı. Yürürlükteki yasaya göre 20 milletvekili ile grup kurulurken, uyum yasasında bunun 30'a çıkarılacağına ilişkin söylentilerin yayılması Akşener için yeni bir engel oldu. 20 kişilik grup için CHP'den de destek almayı planlayan Akşener'in bu sayının 30'a çıkması halinde zorlanabileceği ve adaylık için bu sayıyı bulamayabileceği ifade edildi.

AVAZTURK/Ali Çavuş