Dikkat! Diş eti kanaması sorununu sık sık yaşıyorsanız bu hastalık sizde de olabilir

Dikkat! Diş eti kanaması sorununu sık sık yaşıyorsanız bu hastalık sizde de olabilir

Uzman doktorlar diş eti kanaması sorununun büyük bir problem olduğunu söyledi. Diş eti kanaması sorunu sık sık yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerektiği uzmanlar tarafından söyleniyor.

Dikkat! Diş eti kanaması sorununu sık sık yaşıyorsanız bu hastalık sizde de olabilir: Malatya İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Şimşek diş eti kanaması sorununun altını çizerek uyarılarda bulundu. Diş eti kanaması probleminin ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Şimşek mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini şu sözler ile ifade etti;,

"Diş eti kanamalarını ciddiye almak gerekiyor. Diş eti kanamasına dikkat etmek lazım. Kızarık, morarmış, daha şiş duran diş etleri hastalıklı demektir. O nedenle hastanın tedavi olması gerekir. Bizim bir hocamız vardı; 'Diş eti hastalıkları da ağrılı olsun, hasta dişi ağrıdığı için kliniğe başvursun' derdi. Çünkü diş eti ağrımadığı için hasta onu ihmal ediyor” şeklinde konuştu.

DİŞ ETİ KANAMASI SORUNU İLE GELDİ LÖSEMİ OLDUĞUNU ÖĞRENDİ

Prof. Dr. Şimşek yaptığı açıklamalarda diş eti kanamalarından bahsetti. Bu rahatsızlığını ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Daha önce bir hastasının diş eti kanaması ile ilgili bir şikayetten geldiğini ve o kişiye lösemi teşhisi konulduğunu söyledi. Şimşek;

“Asistanlık yıllarımda Sivas’ın uzak bir köyünden genç bir kız kliniğe gelmişti. Diş etleri çok kanadığı için bize başvurmuştu. Diş eti hastalıkları bölümüne aldık ama dokunduramayacak kadar hassastı. Hocamız şüphelenmişti hemen kan değerlerine baktırdı.

Kıza lösemi teşhisi konuldu. Öyle bir hastanın diş etlerini fırçalaması mümkün değil çünkü kanamaya başladığı zaman durmuyor. Direkt tıp fakültesi hastanesine sevk edildi. Ölebilirdi” şeklinde konuştu.

DİŞ SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ

Diş çürüğü veya diş eti kanaması gibi problemler yaşayan vatandaşların mutlaka doktorlarına muayene olmaları gerektiğini söyleyen Şimşek tedavilerinin kısa sürede yapılmasını öneriyor. Şimşek 32 diş olduğu için biri diğerinin yedeği muamelesinin yapıldığı söyleyerek aslında bu durumun böyle olmadığını ifade etti. Bir diş çekildiğinde organ kaybı gibi bakılması gerektiğini açıkladı ve konuşmalarına şöyle devam etti;

"Dolayısıyla ağız diş sağlığı vücudumuzdaki bütün sağlık sistemiyle ilişkilidir. Malatya, karaciğer naklinde dünya, Avrupa ve Türkiye’de çok önemli bir merkez. Nakil hastası Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde muayene olduktan sonra bize yönlendiriliyor. “Ağız diş sağlığını rehabilite et öyle gel” diyorlar çünkü birkaç ay ona müdahale edilemeyecek.

Ya da bir kalp kapakçığı hastasını kardiyolog bize yönlendiriyor. “Ağzında hiçbir çürük kalmayana kadar tedavi ol, bize öyle gel” diyor. İlik nakli olacak ya da kemoterapiye başlayacak olan hastalarımız ilk bize geliyor ve hızlı bir şekilde onlara yardımcı oluyoruz. Ağızlarındaki bütün çürükleri ortadan kaldırıyoruz.” şeklinde konuştu.