EYT'de yeni sorun! Bunu yapmayanlar dikkat hakkınız yanmış olabilir: SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, 4A, 4B, 4C...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni bir son dakika gelişmesi daha yaşandı. Milyonları ilgilendiren gelişmede tüm kesimlere seslenildi. Borçlanma ve prim ödemeleri için yapılan açıklamada önemli uyarılarla EYT'lilere duyuruldu. İşte detaylar...
Uzun yıllardır emeklilik mücadelesi veren milyonlarca EYT'li için geçtiğimiz günlerde Meclis onayının gelmesi ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanması sonucu resmen yürürlülüğe giren Yasa ile bir çok emekli hakkının yanmaması için detaylı açıklamaları düzenledik.
EYT'de yeni sorun! Bunu yapmayanlar dikkat hakkınız yanmış olabilir: SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, 4A, 4B, 4C...- EYT'liler için bir çok yeni olumlu düzenlemelerin ardından milyonlarca askerlik borçlanması, çocuk borçlanması ve prim günü borçlanmaları gibi mağdurluk yaşayan borçlu EYT'li olmayı bekleyen vatandaş bulunuyor. Bu anlamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli açıklamalarda bulundu.
KİMLER EYT'DEN YARARLANABİLECEK?
SGK'nın EYT Genelgesi ile yasalaşan genelge kapsamında kimlerin EYT'den yararlanarak borçlanmalarıı sonucu emekli olabileceğine açıklık getirilerek vurgulandı. Bu anlamda, Genelgeye göre, resen emekli edilen kamu personeli de EYT'den yararlanabilecek ve Askeri memur, subay, gedikli erbaşlar hakkında ahlak noktasında hüküm, yetersizlik, disiplin nedenleriyle sicilleri veya askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine yasanın yayımlandığı 3 Mart ve sonrasında işten ayrılması durumunda emeklilik hakkından yararlanılabilecek.
25 YIL KOŞULU GELDİ
Emeklilik hakkından faydalanan EYT'liler için kadın ve erkek personelde 25 yıl hizmet koşulu belirlendi ve hizmet süresi 25 yıldan az olanlar için toptan ödeme işlemi (prim iadesi) gerçekleştirileceği belirtildi.
ÖDEMELERİ GERİ ALIN
Milyonlarca borçlanan ve prim ödemesi gerçekleştiren emekli hayali kuran vatandaşlar için ise SGK'dan önemli duyuru yapıldı. Borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılacak. Hizmet borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primleri de aynı kapsamda değerlendirilecek.
Bu anlamda yaşadıkları bölgedeki SGK İl Müdürlüklerine giden Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar kişiler ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu şekilde geri alabilme hakkına sahipler. Şayet Sigortalının vefatı durumunda hak sahibi yakınları da toptan ödeme talep edebilir ve alabilirler.
SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI BORÇLANMALARI
Kamu çalışanı olan ve yıllardır primi ödenen ancak EYT kapsamında borçlananlar için ise aşamalar belirtildi. Buna göre, 2001 yılında Emekli Sandığı Kanunu'na tabi işe çalışmaya başlayan memur 1996-1997 tarihleri arasında 16 ay askerlik süresini borçlanması durumunda, borçlanılan bu süre toplam hizmet süresine dâhil edilecek, sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmeyecek. Ancak, borçlanılan süre hizmet döküm programında ilk defa iştirakçi olduğu 22 Ocak 2001 tarihinden borçlanıldığı (1 yıl 6 ay) süre kadar geriye doğru yazılarak görüntülenecek.
SSK ve Bağ-Kur şartlarında değerlendirilecek olursa ise şu şekilde özetlenebilir, SSK'lı olarak 3600 günle, Bağ-Kur şartlarında da 5400 günle emeklilikte aranan yaş şartı aynen devam ediyor. Bu nedenle prim günü 3600'ün üzerinde SSK'lı kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecek.
5400 prim günü koşuluyla kadınlar 56, erkekler 58 yaşında emekli olabilecek. SGK Genelgesi'nde de kısmi emekliliğe ilişkin, "3 Mart tarihinden sonra talepte bulunan sigortalıların kademeli yaş dışında 15 yıl sigortalılık sigortası ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirdiklerinde yaşlılık aylığından yararlanabilecek" denildi