Gramı düşen yeni 1 TL, 50 Kuruş ve 25 Kuruş piyasaya çıkıyor! Cebinde bozuk parası olanlar geçerliliği bitiyor acele edin...
Ekonomik kriz ve enflasyon etkisi ille günden güne değeri kaybolan Türk Lirası aynı zamanda bozuk madeni paralarının da değerini kaybetmişti. Değer kaybı ile madeni paranın ağırlığı aynı değerle değiştirildi. Gramajı azaltıldı. İşte detaylar...
Geçtiğimiz günlerde Darphane tarafından Türk madeni paralarına ilişkin olarak yeni kararlar alınacağı duyurulmuştu. Kararın duyurulmasının ardından 14 yıl aradan sonra ilk kez gramı düşük madeni para üretimine başlandı.
Gramı düşen yeni 1 TL, 50 Kuruş ve 25 Kuruş piyasaya çıkıyor! Cebinde bozuk parası olanlar geçerliliği bitiyor acele edin...- Merkez Bankası tarafından önemli bir çalışma yapılarak değeri düşen madeni paralar için hamle yapıldı. Darphane, yaklaşık 14 yıl sonra TL madeni paraları için ağırlık düzenlemesine gitme kararı almıştı. Metal paradaki değişiklik otomatları etkilerken, sosyal medyada yer alan görüntüler üzerine açıklama geldi.
Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin , “Bankaların bankamatiklerinde böyle bir sıkıntı yok” diyerek Merkez Bankası’nın gerekli düzenlemeler için bilgilendirmede bulunduğunu dile getirdi.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, üretim maliyetlerinin ardından yaptıkları çalışma ile 14 yıl sonra madeni parada kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranlarını değiştirdi. Üretimde tasarruf sağlanırken paraların ağırlıkları da değişti. 1 lira, 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama düştü. Paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milim oynadı.
1 liranın gramajının değişmesi madeni paraların ağırlığına göre hassas bir şekilde ayarlanıp çalışan otomatları etkiledi. Metal para ile çalışan otomatların gramajı düşmüş 1 TL'leri para üstü olarak verdiği ve parayı tanımlayamadığı görüldü. 1 TL'nin ağırlığının değişmesi nedeniyle binlerce otomat yeniden ayarlandı.
Gramaj değişikliğiyle ilgili bilgi veren Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, “Gramajı ile oynadık, içerisinde bulunan krom, nikel gibi madenlerin alaşımı ile oynadık. Yüzde 20 civarında paranın gramajını düşürdük. 1 TL, 8.2'den 6'lı rakamlara indirmiş olduk. Gramajı düştü denilen olay bu.
1 buçuk milyar adet ile 950 milyon adet arasında yıllık metal para üretiyoruz. Bizim bu üretmiş olduğumuz metal paralardan devletin son 2022 yılında 600 milyon TL bir kaybı söz konusuydu. 1 milyar 250 milyon adet ürettiğimiz paradan dolayı onun alım gücüne göre, maliyetleri 600 milyon lira daha fazlaydı. Devletin bu kaybını önlemek maksadıyla alaşımla ve içerisindeki madeni alaşımlarla oynayarak fiyatları normale çektik. Şu an maliyetleri kurtardık aslında. Yapılmış olan işlem budur" dedi.