Günaydın kelimesini kim buldu, ne demek, nereden geliyor?
Küçüklükten bu yana sabah saatlerinde kullanılan bu nezaket kavramı bizlere öğretilirken anlamını duymaya hazır mısınız?
Dilimizde birçok kelimenin anlamı merak edilirken özellikle de her sabah uyandığımızda birbirimize söylediğimiz 'günaydın' kelimesinin kökeni merak edilmiştir. Küçüklükten bu yana sabah saatlerinde kullanılan bu nezaket kavramı bizlere öğretilirken anlamını duymaya hazır mısınız?
Öncelikle hepinize koca bir günaydın! Şimdim gelelim bu kelimenin anlamına. Oldukça sık kullandığımız ve gündüz saatlerinin olmazsa olmaz kelimelerinden birisi olan günaydının hikayesi bakın neymiş...
GÜNAYDIN KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?
Her sabah büyükten küçüğe milyonlarca kişinin 'uyandım, gün doğdu' deme şekli olan günaydın kavramı Fransızcadan gelmektedir. Günaydın kelimesi Fransızca bonjour "'iyi gün', günaydın" sözcüğünden alıntıdır. Fransızcada bon "iyi "Latince jour "gün" anlamına gelmektedir.
GÜNAYDIN KELİMESİNİ KİM BULDU?
Günaydın ve tünaydın kelimeleri anlam bütünlüğü açısından birbirlerine oldukça benzerlerken bu kelimeleri Türkçeye getiren kişi Hamdullah Suphi Bey'dir. Şunu bilmenizi isteriz ki; belki de hiç tanımadığımız Suphi bey bugün milyonlar kişinin birbirine 'günaydın ve tünaydın' diyebilmesini sağlayan kişi.
Günaydın ve tünaydın kelimesini Türkçeye ekleyen kişi Hamdullah Suphi Bey'dir. 24 yaşındaki profesör Horhor'da dünyaya gelmiştir. Anadolu Yakasında bulunan evinde kendisinden sonra oturan kişi ise oğlu Maarif Nazırı Hamdullah Suphi Tanrıöver'dir. Bir selamlama sözü olarak tarihe geçen günaydın kelimesi 1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
Kimi zaman sevdiğimize romantik şekilde söylediğimiz, kimi zaman sevdiklerimize söylediğimiz kimi zamansa tepki ve kırgınlık belirterek farklı bir tonda söylediğimiz günaydın bugün dilimize eklenmiş olmasaydı sizce ne olurdu?