Hayır cephesinde, Hayırsız işler! Çözüm tuzağı bu kez TBMM’de...
Güvenlik güçlerinin içte ve dışta terör örgütü PKK'ya karşı düzenlediği başarılı operasyonlara HDP'lilerin tutuklanmaları da eklenince Hayır cephesinde hareketlenme başladı. Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'ne
Güvenlik güçlerinin içte ve dışta terör örgütü PKK'ya karşı düzenlediği başarılı operasyonlara HDP'lilerin tutuklanmaları da eklenince Hayır cephesinde hareketlenme başladı. Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'ne bazı CHP'li vekillerin günlerdir yaptıkları ziyaretin ardından ortaya "Yeni çözüm süreci" çalışması çıktı.
CHP'NİN ÖNERİSİ HDP'DE
Edinilen bilgilere göre, yeni çözüm süreci konusunda CHP ve HDP el sıkışma noktasına geldi. HDP'liler yol haritası olarak 2012 yılında dönemin CHP Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu ile Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladıkları 10 maddelik öneriyi yeniden incelemeye aldı. HDP'lilerin yol haritası ile ilgili çekincelerini ortadan kaldırdıkları ve gündeme getirmek için de CHP'nin adım atmasını bekledikleri öğrenildi.
GÖZLER KILIÇDAROĞLU ZİYARETİNDE
Kulislerde dillendirilen iddialara göre yol haritası konusunda CHP ve HDP arasında yürütülen arka kapı diplomasisi sonuç verdi. Yol haritası konusunda ise HDP'de gözler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hayır cephesi çerçevesinde partilerine yapacağı ziyarete çevrildi.
İşte CHP'nin yeniden güncellenen 10 maddelik önerisi
1- Kürt meselesi ülkemizin gündeminde sürekli olarak ve üst sıralarda yer almaya devam etmektedir. Bu meselenin çözülememesinin bir sonucu olarak şiddet olayları ve terör eylemleri sürmektedir. Her gün can kayıpları yaşanmakta, ülkemizin beşeri ve ekonomik kaynakları heba olmaktadır.
2- Cumhuriyet tarihi Kürt meselesinin salt güvenlik eksenli politikalarla çözülemeyeceğinin kanıtlarıyla doludur. Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre, 1984 ile 2009’un Nisan ayı arasında tam 11 bin 735 güvenlik görevlisi ile 30 bine yakın PKK mensubu ve binlerce sivil yurttaşımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Faili meçhul cinayetlere kurban gidenler ile kayıpların sayısı bu rakamlara dahil değildir.
3- Güvenlik eksenli politikaların Kürt meselesini çözemediği acı tecrübelerle aşikar hale gelmiştir. Başka seçeneklerin hayata geçirilmesi, ertelenemeyecek bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktır. Bu bağlamda, siyasi alanın toplumsal barışı sağlayacak demokratik bir çözüm için yeniden düzenlenmesi ve yeni araçların devreye sokulması gerekmektedir.
Bugüne kadar değişik Hükümetler döneminde yapılan açılımlar istenilen sonuçları tam olarak vermemiştir.
4- Ülkenin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresi TBMM’dir. Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir.
5- Toplum, kutuplaşmanın ve gerginliğin sürekli artmasına yol açan çözümsüzlük ortamından kurtulmak ve insanlarımızın artık yaşamlarını yitirmeyeceği, barış, huzur, güven ve güvenliği sağlayacak bir çözümü görmek istemektedir.
6- Anayasa gibi toplumsal mutabakat gerektiren temel bir konuda çalışma başlatarak uzlaşma arayışına giren TBMM’nin Kürt meselesinde benzer bir çalışma içinde olmaması/olamaması, izah ve kabul edilebilir bir durum değildir.
7- Bu mülahaza ve nedenlerle Kürt meselesinde, TBMM denetiminde bir süreç ve mekanizma oluşturulmasını gerekli görmekteyiz. Bu önerimizin amacı; siyasi partiler arasında doğrudan ve sürekli bir diyalog imkânı yaratmaya; görüş ve yaklaşım farklılıklarını asgari düzeye indirmeye ve siyasetin dilini uzlaşma ve demokratik çözüm temeline oturtmaya çalışmaktır. Böylece bu meselenin; siyasi partiler arasında polemik, yıpratma, üstünlük ve yenilgi konusu olmaktan çıkarılacağını umut ediyoruz.
8- Önerimiz, TBMM bünyesinde bir “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir “Akil İnsanlar Grubu” oluşturulmasını öngörmektedir.
9- Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam 8 üyeden oluşacaktır. Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Akil İnsanlar Grubu ise, yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam 12 üyeden oluşacaktır. Toplumsal Mutabakat Komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra Akil İnsanlar Grubu’nun da görev tanımını belirleyecektir.
10- CHP son olarak toplumsal mutabakat arama sürecinin işleyişi ve gelişimi sürecinin aktardı.
AVAZTURK/Ali Çavuş