Japonya’nın depreme karşı aldığı önlemler ve kurduğu sistem hayret uyandırdı!

Japonya’nın depreme karşı aldığı önlemler ve kurduğu sistem hayret uyandırdı!

Türkiye Kahramanmaraş’ta başlayan ve 10 ili etkisi altına alan iki büyük depremin ardından depreme karşı alınabilecek önlemler merak edilmeye başlandı. İşte Japonya’nın depreme karşı aldığı önlemler…

Deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olan Türkiye coğrafyasında 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, bu gerçekliği acı bir şekilde bir kez hatırlattı. Aynı şekilde aktif fay hattı üzerinde bulunan Japonya da tarihi boyunca acı verici tecrübeler yaşadı. Bu nedenle Japonya’nın aldığı deprem önlemleri, büyük Kahramanmaraş depreminden sonra bir kez daha merak edilmeye başlandı.

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken; gözler bir yandan da olası İstanbul depremine karşı alınabilecek olan önlemlere döndü. Depremle mücadele konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Japonya’da dönüm noktası 1923 tarihinde yaşanan Kanto felaketi oldu. 1 Eylül 1923 günü saat 11:58:44'te meydana gelen yaklaşık 4 dakikalık 7.9 büyüklüğündeki deprem, 140 bin kişinin yaşamını yitirmesi ile sonlanmıştı. Tokyo’nun harap hale geldiği deprem sonrasında Japonya’da geliştirilen sistem ise, son derece dikkat çekici.

JAPONYA DEPREM GERÇEĞİNİ KABUL EDİYOR

japonyanin-depreme-karsi-aldigi-onlemler-ve-kurdugu-sistem-hayret-uyandirdi.jpg

Yaşadığı acı tecrübelerden ders çıkaran Japonlar, özellikle İkinci Dünya Savaşı’nın ardından konut yapımında üç ayrı sistem geliştirdi. Son derece katı kuralların olduğu konut inşası kapsamında geçici ve düşük katlı konutları da sisteme dahil eden Japonlar, konutlarını Taishin, Seishin ve Menshin sistemleriyle donattı. Bu sistemler ise binanın bulunduğu bölgenin risk faktörüne göre içeriklendirildi.

Japonya’da depreme dayanıklı binalar için minimum gereklilik olan Taishin sisteminde, kirişlerin, sütunların ve duvarların sallanmaya karşı yeterli kalınlıkta olması zorunlu tutuldu. Yüksek binalar için tavsiye edilen ikinci seviye önle olan Seishin’de ise, bir depremin enerjisini büyük ölçüde emen amortisörler kullanılması sağlandı. Zemine kalın kauçuk harita katmanları da içeren bu önlemin bir üst seviyesi ise, Menshin. Toprakla bağımsız hareket eden kurşun, çelik ve kauçuk katmanlarıyla yerden izole edilen bina anlamına gelen Menshin sisteminde deprem şiddeti az hissediliyor, ancak bu sistem oldukça maliyetlidir.

JAPONYA’DA DEPREM EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLİYOR

Dünyanın en yüksek binalarından biri olan 29 katlı Tokyo Skytree kulesinin depreme tamamen dayanıklı olduğu sıkça konuşuluyor. Sarsıntıyı absorbe edebilen merkezi bir sütuna bağlanan sismik ağlar ile örülü olan bu bina, dünyanın en dayanıklı yapıları arasında. Shinjuku Mitsui binasında 300 tonluk sarkaçlar ile binanın yana yatmasını engelleyen Japonların aynı zamanda Air Danshin isimli şirketin yaptığı havaya yükselen evler ile de dünya kamuoyunda ses getirmişti.

Ancak, her şeyden önce Japonya’da eğitime önem veriliyor. Deprem eğitimi konusunda son derece katı olan Japonlar, ilk okul sıralarından itibaren her yaştan kişiyi zorunlu deprem eğitimine tabii tutuyor. Japonya’da inşaat sektöründe de deprem eğitimi şart.