Malatya, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa’da yaşayanlar: Bunları yapmanız gerekiyor!

Malatya, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa’da yaşayanlar: Bunları yapmanız gerekiyor!

6 Şubat tarihinde yaşanan depremler birçok ili etkiledi. Malatya, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşlar için önemli açıklama yapıldı.

Sağlık Bakanlığı deprem sonrası sağlık tedbirlerini açıkladı. Yapılan açıklamada, depremlerin neden olduğu yıkım sonrası yerleşim yerinin doğal ortamının bozulması zoonotik kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının görülme riskini artırdığı bildirildi.

Bu kapsamda alınabilecek önlemler şöyle açıklandı:

Özellikle sivrisinekler, kum sinekleri, tatarcık ve kemiriciler bulundukları yerlerin etkilenmesi sonrası yeni bir yaşam ve beslenme alanı bularak çoğalabilirler.

Sivrisinek ve kum sineği, tatarcık sokmasıysa insanlarda sıtma , şark çıbanı ve kala azar gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Kemiricilerin tükürük, idrar ve dışkılarıyla temas edilmesi, havasız ortamlarda enfekte kemiricilerin salgılarındaki viral partiküllerin solunması ve kemirici ısırıkları da hastalıkların yayılması için önemli faktörlerdir.

Kemiriciler ile teması önlemenin en yolu besin kaynaklarını, suyu ve kemiricilere barınak sağlayan şeyleri ortadan kaldırmaktır.

Kemiriciler çok küçük deliklerden geçebilirler. Bu nedenle çadır veya konteyner gibi yerlerde kemiricilerin içeriye girebileceği delik veya boşluklar olmamalıdır, bu alanların kapıları açık bırakılmamalıdır.

Basit önlemler alarak kendinizi ve ailenizi koruyabilirsiniz.

Sivrisinek ve kumsineklerinden korunmak için mümkün olduğunca uzun kollu ve açık renkli kıyafetler giyilmeli, sinek ve böcek kovucular kullanılmalıdır.

Boş kaplar, içecek kutuları, şişeler, araba lastikleri gibi malzemeler, sinekler ve kemiriciler için uygun yaşam ortamı sağladıklarından çevrede bulundurmamalıdır.

Atıklar uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Çöpler kapaklı kaplarda saklanmalı, sık sık ve düzenli aralıklar ile toplanmalı veya ortak çöp toplama alanlarına atılmalıdır.

Yiyecekler ve içecekler kapaklı kaplarda saklanmalı yemek artıkları açık alanlara dökülmemelidir.