Müftülere nikah yetkisine Ankara Barosu tepki gösterdi!

Müftülere nikah yetkisine Ankara Barosu tepki gösterdi!

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, yazılı bir açıklama yaparak 25 Temmuz 2017 tarihinde hükümet tarafından TBMM'ye sunulan yasa tasarısı ile il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisi verilmek istendiğini ifade etti.

Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesinin laiklikle bağdaşmayacağını söyleyen Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, "Adeta şer-i hükümlerin uygulanması anlamına gelen ve dine dayalı evlilik birliğini resmileştirecek olan bu tasarının, toplumsal hayatta büyük sorunlar yaratacağı ve resmi nikah ile dini nikahı yarıştıracağı açıktır" dedi.

 

"Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Kanunlaşması halinde bu düzenleme, Anayasa'nın değişmez, değişmesi dahi teklif edilemez maddesine açıkça aykırı olacaktır.

Laik hukuk devletinde hiçbir zaman herhangi bir dinin kuralları, seküler yaşam biçimine yön veremez. Müftüler, İslam dini açısından din işlerine bakan, fetvaları insanlara bildirmekle görevli memurlarıdır. İslam dini görevlisi olan müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi, laiklik ilkesi ile kesinlikle bağdaşmamaktadır. 75 milyonluk Türkiye nüfusunun kozmopolit yapısı ve dini çeşitliliği düşünüldüğünde, sadece bir tek dini temsil eden müftülere bu yetkinin verilmesi, yine Anayasa ile güvence altına alınan eşitlik ilkesine de aykırıdır."

 

'YAPILMAK İSTENEN DİNİ NİKAHA RESMİYET KAZANDIRMAK'

 

"Yapılmak istenen, mevcut sistemde belediye memurları ve muhtarlara ait olan resmi nikah kıyma yetkisinin müftülere sirayet ettirilerek dini nikaha resmiyet kazandırmaktır. Bu durum, hukukun dolanmaya çalışılması çabasıdır. Tasarının kabulü halinde, toplumun temeli olan aile ve evlilik müessesesi Türk Medeni Kanunu'nun sağladığı güvencelerden uzak, uçsuz bucaksız bir belirsizliğe sürüklenecektir.

21. yüzyıl Türkiyesi'nde halen kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi en önemli toplumsal problemlerden biri olarak çözüm beklerken kanunun etrafından dolaşarak adeta şer-i hükümlerin uygulanması anlamına gelen ve dine dayalı evlilik birliğini resmileştirecek olan bu tasarının, toplumsal hayatta büyük sorunlar yaratacağı ve resmi nikah ile dini nikahı yarıştıracağı açıktır. Bu nedenle laiklik ilkesine aykırı bu düzenlemeye kesinlikle karşıyız."