Nuray Başaran'dan dikkat çeken yazı: SAVAŞ!

Nuray Başaran'dan dikkat çeken yazı: SAVAŞ!

AVAZTÜRK dergi'nin üçüncü sayısında Nuray Başaran'ın kaleme aldığı "Savaş" başlıklı yazıda bölgede yaşanan gelişmelerin ışığında yaptığı değerlendirmeler dikkat çekti.

Başaran AVAZTÜRK dergini üçüncü sayısında "Savaş" başlıklı yazıda, "Bulunduğumuz coğrafya için eskiden, ‘ gelişmeler baş döndürüyor’ derdik. Sonra ‘savaş coğrafyası’ndayız deyip dişimizi nasıl sıkmamız ve düşmanlarımıza karşı nasıl gard almamız gerektiğini öğrendik."değerlendirmesi ön plana çıktı.muhammed-yenigul-001.png

Ayrıca yazıda Başaran, "komşularımızdan gelecek kötülükleri ve olası saldırıları öğrendik." dedi.

İşte Nuray Başaran'ın SAVAŞ başlıklı yazısı:

Günlük aş, ekmek, iş derdi zaten büyük sıkıntıyken son yıllarda bir de bunun üzerine bölgedeki gelişmeler ve ‘dış düşmanlar’ eklendi ki işin içinden çıkabilene aşk olsun… TV’lerimizde her sabah kalktığımızda ‘Cumhurbaşkanı’ ile başlayan ‘ Başbakan’ ile devam eden her gün gerçekleşen konuşmalara bakınca; işin içinden çıkılacak gibi değil. Hele sokaktaki sade vatandaş için.

Peki, aslında ne oluyor?

Küresel sermaye dünyada ulus devletlerin yerine eyaletlerden oluşmuş Birleşik Bölge Devletleri için çoktan düğmeye bastı. Artık bunu sağır sultan bile biliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikası üzerinde en etkili isimlerinden biri olan Henry Kissinger, jeopolitik atmosferin değişmekte olduğunu söylüyor. Ulus devlet sisteminin çöktüğünü belirten Kissinger, bunun bir tehdit olduğunu belirterek çağrı yapıyor.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Kissinger, uluslararası politikaya dair vizyonunu anlatırken, ABD ile Avrupa arasında felsefi farklılıklar oluşmaya başladığına dikkat çekerek, Ortadoğu ve Asya'da Batı karşıtlığının daha geniş bir ortak payda olduğunu belirtiyor.

SOVYETLER BİRLİĞİ'NDEN DAHA BÜYÜK TEHDİT


Kissinger, "Avrupa'da ulus devlet zayıflıyor. Sadece Rusya, ABD ve Asya'da klasik formunu koruyor. Bu da uluslararası istikrar için Nazi Almanya’sı ve Sovyetler Birliği'nden daha büyük tehdit" diyor.

"ABD ve Avrupa terörle mücadele gibi önemli dış politika konularında birbirinden ayrılıyor. Bunun ardında her iki tarafın halkından isteyebileceği fedakârlık derecesi yatıyor" diyen Kissinger, Avrupa'nın halkından daha fazla fedakârlık bekleyemeyeceği için yumuşak güce yöneldiğini, bunun da ABD ve AB arasında olası bir mutabakatı zora soktuğunu söylüyor.

 

BM YENİDEN OLUŞTURULMASI GEREKEN BİR KURUM


Ortadoğu ve Asya'da milliyetçiliğin hala önemli bir güç olduğunu kaydeden Kissinger, Batı karşıtı İslam'ın kendisini daha çok gösterdiğini ve BM'nin yeniden oluşturulması gereken bir kurum olduğunu ifade ediyor. Kissinger, “Konsey, Hindistan, Japonya, Brezilya ve Almanya gibi ülkeleri bünyesinde barındırmadığından, uluslararası toplumun gerçekliklerini yeterince temsil etmiyor" diyor.

Washigton'da siyaset anlayışının değiştiğini kaydeden Kissinger, ABD kongresinde Amerikan çıkarlarını uzun süreli gözeten senatörlerin bulunmadığını da belirtip, senatörlerin bir sonraki seçimlere odaklanmak gibi kısa vadeli siyasi hesaplar peşinde olduğunu söylüyor.

 

YAZININ DEVAMI AVAZTÜRK DERGİ'DE...

İlgili Haberler