Raylı binalar depreme dayanıklı! Raylı sistem ve deprem izolatörü nedir? İşte ayrıntılar…
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeni ile binlerce bina yerle bir oldu. Bu felaketin yaşanmasının ardından insanlar, raylı bina sistemlerinin nasıl inşa edildiğini araştırmaya başladı.
Meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, on ilimizde etkili oldu. Meydana gelen depremlerden dolayı, etkilenen on ilimizde de binlerce bina yıkıldı. Yıkılan binalara dair incelemeler başlatıldı. Binalarda eksik ya da yanlış malzeme kullanılması, zemin etütlerinin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılmaması ile binaların birçoğunun fay hattı üzerinde bulunması gibi nedenlerden dolayı, binaların yıkıldı görülüyor.
Meydana gelen büyük yıkımlar neticesinde insanlar, çokça duyulan raylı sistemli binaların nasıl olduğunu araştırmaya başladı. Aynı zamanda, deprem izolatörünün ne olduğu da sıklıkla araştırılan konular arasında yer aldı.
DEPREME KARŞI TEDBİRLER İÇİN ARAŞTIRMALAR BAŞLANDI
Ülkemizin bir deprem kuşağı üzerinde olduğu zaten bilinmekte idi. Ancak yaşanan felaketler, bu acı gerçeğin çok ağır bir şekilde hatırlanmasına neden olmaya devam ediyor. İnşa edilen binalarda müteahhitler tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması, binlerce vatandaşımızın canından olmasına neden oldu. Yaşanan son deprem felaketinin ardından birçok kişi raylı sistemin nasıl olduğunu araştırmaya başladı. Özellikle Japonya’da sıklıkla kullanılan raylı sistemde binalar, rayların üzerine inşa edilmektedir. Olası bir depremde binalar, yer kabuğundan bağımsız bir şekilde raylar üzerinde hareket etmektedir. Bu sayede de binalar sağa sola sallanırken, mevcut sallantının şiddeti de azalmış olmaktadır.
SİSMİK İZOLATÖR VE SİSMİK İZOLASYON
Sismik izolatör; depremin şiddetinin azaltılmasını sağlar. Yapılarda uygun görülen katlara, kolonlara ya da betonarme perdelere yerleştirilebilen sistemler, yer kabuğunun hareketi ile yapı arasındaki direkt teması kesmektedir. Sismik izolasyon ise, zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji elemanları yerleştirerek, zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasını sağlar.