2023 Diyanet Takvimi: Aşure ayı ne zaman başlayacak? Aşureyi ilk kim çıkardı?

2023 Diyanet Takvimi: Aşure ayı ne zaman başlayacak? Aşureyi ilk kim çıkardı?

Geleneksel aşure ayı yaklaştı. Muharrem ayı başlangıcı ile beraber merak edilen ve dini günler takviminde paylaşılan Aşure günü ne zaman başlayacak? Aşure geleneğini ilk kim ilan etti. Tarihçesi ile beraber detaylar haberimizde…

Dinimizce önemli bir yere sahip olan Aşure gününde hazırlanan tüm aşurelikler yakın çevreye komşular ile paylaşılarak evlerin bereketleneceğine inanılıyor. Aşure günü Muharrem ayı içerisinde ihya ediliyor.

İslam'da aşure yapımının Hz. Adem dönemi ve sonrasında bazı Peygamberlerin hayatlarındaki önemli anlarda yaşandığı olaylar üzerine yapıldığı söyleniyor.

2023 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure günü tüm iyi duyguların pekiştiği, yardımseverliği ve bereketin paylaşıldığı gün olarak ihya edilir. Muharrem ayı içerisinde 10. güne denk gelir. Halk arasında aşure günü olarak anılır.

2023 yılı Aşure günü 28 Temmuz Cuma gününe denk gelmektedir. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek için kaynaklarda Nuh Tufanı döneminden kalma olduğu aktarılıyor. O dönemde Nuh peygamberin Büyük Tufan sonrası ilk kez gemide olan tüm ürünleri kullanarak bu yiyeceği ortaya çıkardığı söyleniyor. Aşure geleneğinin de buradan geldiği ifade ediliyor.

AŞURE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

2023-diyanet-takvimi-asure-ayi-ne-zaman-baslayacak-asureyi-ilk-kim-cikardi.jpg

Her yerde farklılaşan bu iddialar arasında bir diğeri ise Peygamberimizin torunlarından olan Hz Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesini sonrası anıldığı söyleniyor. Aşure günü ile ilgili diğer söylentiler arasında ise şunlar yer alıyor:

  • Hz Adem'in tövbesinin bu ayda kabul edildiği
  • Hz. İbrahim'in Nemrut'un ateşinden kurtulması
  • Hz Musa'nın Firavunun zulümlerinden tamamen arınması da yine bugün de gerçekleşti.

Bu tarz müjdeleyici olayların ardından aşurenin yapıldığı ve halka dağıtıldığı ifade ediliyor.

Günümüzde her yıl dini günler takviminde belirlenen aşure zamanına göre büyük kazanlarda yapılan aşureler komşulara, yakın çevreye dost ve akrabaya dağıtılıyor. Bazı illerde belediyeler, toplu olarak meydanlarda ya da cami önlerinde aşure etkinliği de düzenleyerek halka ücretsiz olarak dağıtabiliyor.

AŞUREYE YAPMAK İÇİN NE GEREKİR?

Aşure yapabilmek için kuru meyveler, kuruyemişler ve tahıllı ürünler bir araya getirilir. Yapım aşamasında kullanılan malzemeler arasında buğday, pirinç, nohut ve kuru fasulye ön sırada geliyor. Ardından içerisine isteğe göre üzüm, portakal, limon kabuğu, fındık, fıstık, nar, ceviz, badem, kuru kayısı eklenebiliyor.