Deprem bölgesindeki vatandaşlara acil uyarı! Prof. Dr. Mehmet Ceyhan konuştu!

Deprem bölgesindeki vatandaşlara acil uyarı! Prof. Dr. Mehmet Ceyhan konuştu!

Depremin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala enkaz altında vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden tam olarak bir hafta geçerken cesetlerin kokmaya başlaması ile birlikte salgın ve hastalık korkuları da kurtulan vatandaşları korkutmaya başladı. Deprem bölgesinde hastalıkların kolaylıkla yayılabileceğini ve bu noktada aşı yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Acil tetanoz, difteri ve Hepatit B aşısı lazım. Bakanlık, yerli ve milli aşı üretim tesisini iki ay önce mühürledi. İthalat işini Keymen adlı firmaya verdi. Firma aşıları getiremedi. Şu an Türkiye'de aşı yok" dedi.

Depremin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala enkaz altında vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Soğuk hava şartlarının deprem bölgesinde etkili olmasına rağmen cesetlerin korkmaya başladığı konuşulurken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener özellikle de çöpler için konuşarak “Toplanamıyorsa kireç dökülmeli yoksa kemirgenler başlar. Biz bunu İzmit depreminde yaşadık. Tecrübeyle konuşuyorum” demişti.

HASTALIK RİSKİNE KARŞI:

Kahramanmaraş merkezli 10 deprem bölgesini etkileyen depremin ardından Türkiye'yi tehdit eden salgın hastalıklar karşısında uyaran Prof. Dr. Mehmet Ceyhan alınması gereken önlemler hakkında konuştu. Ceyhan “Direkt enkaz altındaki cesetlerden bir hastalık bulaşması söz konusu değil. Ancak orada bir sürü hayvanlar var, köpekler var… Cesetleri parçalayabilirler. Dolayısıyla bu yolla herhangi bir mikrop, bakteri ortama saçılırsa bu etkileyebilir.. Havanın soğuk olması bunu geciktirir. Bu çok büyük bir tehlike değil.” dedi.

Kuduz riskinin özellikle de başı boş köpeklerden yana oldukça riskli duruma gelebileceğini söyleyen Ceyhan “Biz daha önceki depremlerden biliyoruz, Gölcük depreminde gördük… Henüz çıkmadılar ortaya ama şu andan itibaren aç kalınca kemirgenler çıkacak ortaya… Sıçanlar, fareler… Bunlar insanları ısırabilir. Depremlerde altyapı parçalandığı için bunlar çok sayıda ortaya çıkabilir. Kemirgen ısırmalarıyla çok sık karşılaşabiliriz.

KUDUZ HASTALIĞINA DİKKAT!

Tabi insanın aklına ilk kuduz geliyor. Türkiye’de kemirgenden kuduz riski yok. Ancak tabi bir kemirgen ısırdığı zaman önerdiğimiz belli bir antibakteriyel tedavi var. Onu başlıyoruz ama kuduz riski asıl başı boş köpeklerden doğacak. Bunlar barınamadığı için kuytu bir yer bulursa, burada yarasa tarafından ısırılabilir. Kuduz olabilir. Bunların ısırmaları kuduz yönünden risk oluşturacak.

Deprem bölgesinde bu olaylar normal yerlere göre çok daha sık görülür. Onun için temas öncesi aşılama öneriyoruz ama bırak temas öncesini temas sonrası aşılamada bile sıkıntı var. Dolayısıyla ne yapıp edip kuduz aşısını temin etmeleri lazım. Yurtdışından ihaleye falan bakmadan bir an önce oradaki insanlara yetecek kadar miktarda, o bölgede kalan nüfusa bakıp, onların hepsi risk altında diye düşünsen bile… En azından bunların yüzde 20’si kadar bir kuduz aşısı temin edilmesi lazım.” ifadeleri yer aldı.