Japon deprem uzmanı TOKİ binalarını övdü! TOKİ binaları büyük depremlerde nasıl ayakta kaldı?

Japon deprem uzmanı TOKİ binalarını övdü! TOKİ binaları büyük depremlerde nasıl ayakta kaldı?

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki TOKİ binalarını övdü. Peki TOKİ binaları büyük depremlere nasıl dayandı? Nasıl yerler bir olmaktan kurtuldu? İşte detaylar…

Bazı bölgelerde deprem kaçınılmaz olduğu için depreme dayanıklı binalar yapmak büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Türkiye Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), depreme dayanıklı yapı uygulamalarındaki başarı ile kendini kanıtlamıştır. "Yüzyılın felaketi" olarak bilinen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Kahramanmaraş'taki TOKİ binaları zarar görmedi. TOKİ binalarının bu güçlü depremlere nasıl dayandığına daha derinden bakalım.

TOKİLER NEDEN BU KADAR DAYANIKLI?

japon-deprem-uzmani-toki-binalarini-ovdu-toki-binalari-buyuk-depremlerde-nasil-ayakta-kaldi-2.jpg

Kahramanmaraş'ta depremde hasar gören binalarla ilgili araştırma yapan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'ye göre TOKİ'nin binaları sağlam zemin üzerine inşa ediliyor. Moriwaki, TOKİ evlerini örnek vererek, bunların depreme dayanıklı olmasının yanı sıra, oturanlar için de güvenli olduğunu belirtti. Yapılarının güvenliğini sağlamak için verimli çalışan TOKİ denetim sistemine de övgüde bulundu.

Moriwaki ayrıca kolon veya kirişlerde çatlak olmadığı sürece prefabrik evlerde yaşamanın güvenli olduğunu açıkladı ve “Duvarlarda çatlaklar olabilir, ancak bir inşaat mühendisi binanın oturmak için güvenli olduğunu onayladığı sürece endişe kaynağı değildir.” Dedi.

Ancak Moriwaki, insanları çocukluktan başlayarak deprem güvenliği konusunda eğitmenin önemini vurguladı ve “Japonya'da çocuklara küçük yaşlardan itibaren deprem güvenliği çizgi filmlerle öğretiliyor ve bu da onları depremden daha az korkutuyor. Benzer şekilde, Türkiye'deki çocukları deprem güvenliği konusunda eğitmek, korkularını azaltmaya ve hazırlıklarını artırmaya yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu.

DEPREM ANINDA BUNU ASLA YAPMAYIN!

Moriwaki, depremlere hazırlıklı olmak için yatağın yanında su, düdük ve küçük bir çikolata bulundurmak gerektiğini ve üçgen yönteminin bilinmesi gerektiğini söyledi ve “Deprem anında insanlar merdiven ve asansör kullanmaktan kaçınmalı, bunun yerine sadece acil durumlarda merdivenleri kullanmalıdır.” dedi.

Depreme hazırlıklı olmak ve depreme dayanıklı binalar inşa etmek, depremlerin neden olduğu zararları azaltmak için çok önemli adımlardır. TOKİ'nin depreme dayanıklı yapıları başarıyla uygulaması diğer bölgeler için de mükemmel bir örnektir.