Deprem performans testi için her işletmeye güven duymak riskli olabilir!

Deprem performans testi için her işletmeye güven duymak riskli olabilir!

Deprem sonrası bina kontrolüne artan talep, piyasada ticari kaygıyı da beraberinde getirdi. Peki, deprem performans testi ne kadar, kime nasıl yaptırılmalı? İşte cevaplar…

Depremde ilk ayı geride bırakmış olan Türkiye’de pek çok endişe de yeniden gün yüzüne çıktı. Özellikle olası bir depremde nüfus yoğunluğu ve sanayi kentleşmesi nedeniyle alabileceği hasarlar göz önüne alınan İstanbul’da kaygı, son zamanların en üst seviyesine kadar ulaştı. Bu nedenle pek çok vatandaş deprem testine sığınırken, konuyu araştıran Hürriyet’ten Gülistan Alagöz, sektörün ticarileştiğini ortaya çıkardı.

Deprem korkusuyla bina riski testine yönelen vatandaşların kafası halihazırda karışırken; sektörün de kafasının çok net olmadığı görüldü. Birbirinden farklı fiyatlar isteyen işletmelerden yönetmeliğe aykırı önerilere kadar pek çok görüşü sektörden alan Gülistan Alagöz, kontrolün sağlanması ilişkin konuyu haberine taşıdı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ise konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Peki, deprem performans testi ne kadar, kime nasıl yaptırılmalı? İşte cevaplar…

“50 BİN LİRADAN, 800 BİN LİRAYA KADAR ÇIKTI”

Deprem performans testi yaptırmak istediğini söyleyerek, piyasadaki farklı farklı işletmeleri aradığını bildiren Hürriyet’ten Gülistan Alagöz, “Kimi kurumlar vatandaşın deprem korkusunu suiistimal ederek işin sadece kazanç tarafına odaklandı. ‘Binamız için deprem performans testi yaptırmak istiyoruz’ diyerek aradığımız, görüştüğümüz firma yetkilileri ciddi bir ticari etik sorununu ortaya koydu. Yönetmeliklere uymayan keyfi test yöntemleri önerildi ve hatta bildirimi zorunlu olduğu halde sonucun Bakanlıktan gizleneceği söylendi. İşin maliyeti ise diğer bir karmaşa. Bodrum artı 15 katlı olan, 1999 öncesi inşa edilen bir binada deprem performans testi için istenilen fiyatlar 50 bin liradan, 800 bin liraya kadar çıktı” ifadelerini kullandı. Riskli yapı tespiti ile deprem performans analizinin farklarını da ortaya koyan Gülistan Alagöz, sektörde yükselen ticari kaygının vatandaşlar açısından risk oluşturabileceğini ve konunun suistimale çok açık olduğunu söylüyor.

“ÖNÜNE GELEN FİRMANIN BU ALANDA FAALİYETİNE İZİN VERİLMEMELİ”

deprem-performans-testi-icin-her-isletmeye-guven-duymak-riskli-olabilir.png

Piyasadaki karışıklığın tespitinin ardından TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç’ten de bir açıklama geldi. Lisanslı ve lisanssız kurumların farkında değinen Yüzgeç, “Bakanlık lisanslı kurumlar ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm yasası için risk tespiti yapıyor. Deprem performans testinde ise büyük sorun var. Tam bir keşmekeş. Bu işlemi kimlerin yapacağına ve nasıl denetleneceğine dair bir kriter yok” dedi. Ardından yapılması ve süreci doğru yönetmek adına atılması gereken önlemlere ilişkin bilgi veren Yüzgeç, şöyle konuştu:

“Bakanlık, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelmeli ve mevzuat çalışması yapılmalı. Önüne gelen firmanın bu alanda faaliyetine izin verilmemeli. Bu çalışmayı her diploma sahibi mühendis de yapamaz, tecrübe gerektirir. Bu nedenle sertifika sistemi geliştirilip, bu sertifikaya sahip olanların çalışması sağlanmalı. Bize başvuran mühendislik firmalarına eğitim verip, yeterli olduklarına düşündüklerimizi web sitemizden yayınlayacağız. Mart sonunda açıklamaya başlarız.”