Deprem uzmanları açıkladı! Moloz yığını Erciyes Dağı'nı aşacak!
11 ili etkileyen 10 ilde ise ağır yıkımlara ve can kayıplarına sebep olan deprem felaketinin ardından deprem uzmanlarından enkaz çalışmalarına ilişkin yeni yorumlar geldi. İşte ayrıntılar…
10 ilde aktif olarak devam eden çalışmalar kapsamında toplamda 684 binada hasar tespit çalışmalarının tamamlanmış olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 90 bin 609 bina için yıkık, yıkılmak üzere ve ağır hasarlı raporlarının düzenlenmiş olduğunu ifade etti.
Deprem bölgelerinde binalara ilişkin hasar tespit çalışmalarının yanı sıra kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına da devam ediliyor. Yıkılan, yıkılmak üzere olan ve ağır hasarlı olduğu için yıkılmalarına karar verilen bina sayıları günden güne artarken enkaz miktarının ne kadar olacağı da merak konusu oldu. Deprem uzmanları, bu konuya ilişkin tahminlerini açıkladı.
MOLOZ YIĞINI TAHMİNİ ŞAŞKINLIK YARATTI!
Yıkık, yıkılmak üzere ve ağır hasarlı raporu düzenlenmiş olan bina sayısının 90 bin 609 olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, binalarda bulunan toplam bağımsız bölüm sayısının 345 bin olduğunu açıkladı. Bu açıklamaların üzerine enkaz miktarlarına ilişkin tahminlerde bulunan deprem uzmanları, çıkacak enkaz miktarının 100 milyon tonu bulabileceğini ifade etti. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda 660 stadyum ya da Erciyes Dağı büyüklüğünde bir yığın deprem bölgelerinden çıkarılmış olacak.
YIKIM UZMANI KONUŞTU!
Enkaz kaldırma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, Türkiye’de şu an “yıkım müteahhitliği” belgesine sahip olan firma sayısının 480 olduğunu belirtti. Belgesi olmayan, henüz belgeye için başvuru oluşturmamış olan firmalar ile birlikte bu sayının 2 bini bulduğunu ifade eden Bulut, yıkılması gereken bina sayısının çok fazla olduğunu, dolayısı ile de sektörün bu faaliyetlere yetişmekte zorlanabileceğini belirtti. Bulut, yıkım sürecine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Binaların yıkımı 2 yılı bulabilir. Yıkımlar esnasında mutlak suret ile iş güvenliği uzmanları hazır bulunmalıdır. Enkaz parçaları yani “konkasör” dediğimiz taş kırma makinalarında kırılarak stabilize malzeme yapılıp hasar görmüş yolların tamirlerinde ve dolum işlemlerinde kullanılabilir.”