Millet ittifakı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'
9 ana başlık ve 2 bin 500'e yakın maddenin yer aldığı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni' yayınlandı. İçeriğinde 'kayyum atamalarına son vereceğiz' maddesi dikkat çekti.
Millet ittifakı 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni' - 2023 seçimlerine kısa süre kala siyasi gündemde hareketlilik yaşanıyor. Seçimler için 14 Mayıs tarihi açıklaması siyasi parti ve ittifakları harekete geçirdi. Altılı masadan aday açıklaması beklenirken, bugün Ortak Politikalar Metni geldi.
Altılı masa liderleri 1 yıldır üzerinden anlaşma sağladıkları mutabakat metnini kamuoyuna duyurdu.
CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Parti'nin bir araya gelerek oluşturduğu altılı masa, Ankara ATO Congresium'da tören düzenledi.
Geçtiğimiz aylada güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metni ile birlikte Anaya değişikliği önerileri Bilkent Otel'inde düzenlenen toplantıda kamuoyuna duyurulmuştu. Geniş katılımcının yer aldığı ATO Congresium'da Ortak Politikalar Mutabakat Metni kamuoyuna duyuruldu.
3 bin 100 kişilik salonu 6 siyasi partiden yetkilileriyle birlikte meslek örgütleri temsilcileri katıldı. Kitapçık haline getirilen metin 240 sayfadan oluşuyor. Metinde, 'hukuk, kamu yönetimi, adalet ve yargı, şefaflık ve denetim, eğitim ve öğretim, yolsuzlukla mücadele, sosyal politikalar, dış politika, savunma, yenilikçilik, bilim, güvenlik ve göç politikaları, sektörel politikalar' başlıkları yer alıyor.
ALTILI MASA ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİ
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni bugün milletimizle paylaşıyoruz. Kontrolsüz güç, güç değildir; felakettir. Millet İttifakı, bu ucube sistem yerine kuvvetler ayrılığını tesis eden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diyor.
Yasam reformuyla Meclis'in faaliyetlerinde çoğulculuğu sağlayacağız. Kanun yapım süreçlerini demokratikleştireceğiz. Bütçe hakkı TBMM'nin devredilmez bir yetkisi olacak. Meclis'te kesin hesap komisyonunu kuracağız. Yürütme reformuyla cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralını getirerek tarafsızlığını güvence altına alacağız.
Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz. Siyasi partilere kapatma davası için TBMM'nin iznini zorunlu hale getireceğiz. Basın özgürlüğünü sağlayacağız.
iyasi partilere kapatma davası için TBMM'nin iznini zorunlu hale getireceğiz. Basın özgürlüğünü sağlayacağız. Yerel yönetimler reformunu hayata geçireceğiz. Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacağız. Muhtarlık Temel Kanunu'nu çıkaracağız. Kamuya personel alımında mülakat uygulamasına son vereceğiz. Üst düzey yönetimlerde kadın yöneticilerin sayısını artıracağız.
TBMM'de Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kuracağız. Zaman aşımını kaldıracağız, bu suçları asla af kapsamına almayacağız. Pazarlık usulüyle yapılmış tüm ihaleleri geriye doğru tahkik edeceğiz. Kamu İhale Kanunu'nu Avrupa Birliği normalarına uygun hale getireceğiz.' ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi'nden Halil İbrahim Çanakçı, 'Temel hedefimiz Türkiye ekonomisi üretken, rekabet gücü yüksek ve tek bir vatandaşımızı dahi yatağa aç göndermeyen bir yapıya kavuşturmaktır.
Enflasyonu iki yıl içinde kalıcı olarak tek haneye düşüreceğiz. Hayat pahalılığını sonlandıracağız. Ortalama büyüme hızını yüzde 5'e çıkaracak, dolar cinsinden kişi başına milli gelirimizi en az iki katına yükselteceğiz. Aşırı yoksulluğu sonlandıracağız.' dedi.
Altılı masa siyasi partilerin sözcüleri mutabakat metni içeriğine dair teker teker açıklamalarda bulunuyor.