Bakanlık açıkladı! Deprem bölgesindeki kaç bina yıkılacak?

Bakanlık açıkladı! Deprem bölgesindeki kaç bina yıkılacak?

10 ilde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasar tespit çalışmaları doğrultusunda önemli açıklamalarda bulundu

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen korkunç depremin ardından Bakanlık dikkat çekici bir açıklama yaptı. İki büyük depremle evler tozla buz olurken 10 ilde büyük bir can kaybı yaşandı. Ölü sayısı 24 bini geçerken deprem bölgesinde yıkılması gereken ev sayısını Bakanlık açıkladı.

10 ilde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasar tespit çalışmaları doğrultusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada hasarlı, hasarsız, yıkılması gereken bina sayısı tek tek yer aldı.

DEPREMDE KAÇ BİNA YIKILDI?

Türkiye'nin en büyük ikinci depreminde Türkiye kan ağladı. 10 ili etkisi altına alan Kahramanmaraş depreminde vatandaşların yüreklerini sızlatan görüntüler oluşurken birçok can kaybı oluştu.

Meydana gelen depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmaları doğrultusunda bin 584 adet yıkık ya da acil yıktırılması gereken, 12 bin 617 adet ağır hasarlı, 31 bin 791 az hasarlı, 60 bin 185 adet hasarsız yapı olduğu kayıt altına alındı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI NASIL YAPILIR?

Hasarlı, yıkılan bina ev hasarsız binalar hakkında açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıklamasında hasar tespit çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, "10 ilde hasar tespit çalışmaları kapsamında şuan 6 bin personelin çalıştığını ifade ederek, "İldeki hasarın büyüklüğüne göre personel sayılarımız değişiyor. Toplamda şu ana kadar 10 ilde 132 bin 898 bina incelendi. Bu binalarda toplam 761 bin 104 bağımsız bölüm incelenmiş oldu. Bu incelemelerin içerisinde bina bazlı olarak 7 bin 584 adet yıkık ya da acil yıktırılması gereken yapı,12 bin 617 adet yapıda ağır hasarlı yani oturulamaz, kullanılamaz durumdaki bina olarak tespit edildi. Bunların bağımsız bölüm olarak karşılığı da 100 bin bağımsız bölüme denk geliyor. 100 bağımsız bölümde şu anda oturulması mümkün değildir. 3 bin 600 binanın orta hasarlı olduğu görülüyor. Bu da binaların güçlendirme görmeden kullanılamayacağı manasına geliyor. 26 bin 603 bağımsız bölümün güçlendirme görmeden kullanılamaz durumda olduğunu görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

311 bini geçkin binanın hiç hasar almadığından bahseden Banu Aslan açıklamasında "31 bin 791 az hasarlı, 60 bin 185 yapı hasarsız olmak üzere yaklaşık 92 bin yapı az hasarlı ya da hasarsız olarak görülüyor. Bağımsız bölüm olarak karşılığına bakıldığında ise yaklaşık 563 bin konuta denk geliyor. Bunlar ise depremden oturulamayacak durumda bir hasar almadığı anlamına geliyor. 311 bin 713 yapı hiç hasar almamış. 252 bin 722 yapı ise az hasar almış. Sıva çatlağı, boya dökülmesi gibi yapısal hasar almamış anlamına geliyor." ifadelerine yer verdi.

HASAR TESPİT BAŞVURU

Banu Aslan hasar tespit çalışmalarına başvurulardan bahsederken ifadelerinde "Vatandaşlarımız siteye kendi adres ve kimlik bilgilerini girdiklerinde tespiti yapılmış ise evlerinin hasar derecelerini görebiliyorlar. Bu sistemden baktıklarında, hasar tespit çalışmalarının ardından evi hasarsız ve az hasır olan vatandaşlarımız dilerlerse evlerine girebilirler. Çünkü bu yapı bu depremde bir hasar almamış anlamına geliyordur. Aynı şekilde eğer evlerinin hasar derecesini az hasar olarak görüyorlarsa bu da yapının yapısal bir hasar almadığı anlamına geliyor. Yani bu bina 6 Şubat depremini yapısal hasar almadan atlatmış, bu deprem bu binanın kullanım şartını etkilememiş anlamına geliyor. Bu şekilde görülen yapılarda da vatandaşlarımız dilerse evlerine girebilirler." dedi.