Kentsel Dönüşüm Başvuruları Arttı! Peki Kentsel Dönüşüm Tam Olarak Nedir? İşte Kentsel Dönüşüme Dair Ayrıntılar…

Kentsel Dönüşüm Başvuruları Arttı! Peki Kentsel Dönüşüm Tam Olarak Nedir? İşte Kentsel Dönüşüme Dair Ayrıntılar…

Şubat ayının başından beri peşi sıra meydana gelen depremlerden sonra kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Aynı zamanda, vatandaşların da kentsel dönüşüm projelerine başvuru sayılarında da artış meydana geldi.

Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesi ile birlikte, şubat ayı içerisinde art arda depremler yaşanmaya başladı. Uzmanlar, ülkemizin bir deprem kuşağı üzerinde yer aldığını ve Türkiye’de sıklıkla depremlerin meydana geleceğini tekrar hatırlattı.

Meydana gelen depremler nedeni ile binlerce binanın yıkılmasının ardından insanlar, binalarının depreme karşı dayanıklılığından endişe etmeye başladı. Bu kapsamda da kentsel dönüşüm projelerine başvurularda artışlar meydana gelmeye başladı. Uzun yıllardır var olan kentsel dönüşüm çalışmaları, Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesinin ardından hızlandırıldı. Bu projeler kapsamında devlet tarafından farklı finansman destekleri de sunulmaya başlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

kentsel-donusum-destek-paketi-aciklandi-k72h-jpg.webp

Son günlerde daha sık duyulmaya başlanılan kentsel dönüşüm; şehrin bir bölümünün ya da ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depreme karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkartılarak yerine, toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede, olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirilmesi adına yapılan kamusal bir çalışmadır.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ŞARTLARI

kentsel-donusum-3.jpg

Kentsel dönüşüm sürecinin uygulanabilmesi adına bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar dahilinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş bir kuruluştan yapının farklı noktalarından ve özellikle taşıyıcı kollarından karot örneği alınması ile riskli yapının raporlanması gerekmektedir. Yapının riskli olduğunu belirten uzman raporu ile bu raporun kesinleşmesi gerekiyor. İlk olarak rapor ilgili tapu müdürlüğü aracılığı ile riskli yapıdaki kat maliklerine tebligatla bildirilmektedir. Tebligatın bildirilmesinden sonra her bir kat malikinin 15 gün içinde riskli yapı raporuna itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Herhangi bir kat malikinin itiraz etmemesi durumunda rapor kesinleşir. Raporun kesinleşmesi ve bütün maliklere anlaşma sağlanmasının ardından bir müteahhit ile sözleşme yapılır ve inşaat süreci başlatılır.